Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Άλλο Ουάσιγκτον και άλλο αγορές

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις ΗΠΑ, καθώς κατά τον μαραθώνιο των συναντήσεών του με υπευθύνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, διαπιστώνει ότι όταν η Ελλάδα κάνει την κίνηση για να βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Οι περισσότεροι ήταν ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση των spreads, για την προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου και δεν έδειχναν μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο κ. Σαμαράς έλεγε στη Νέα Υόρκη ότι τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν καλά, γιατί πέραν των άλλων υπάρχει η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με την τρόικα.

Εκείνο το οποίο έχει σημασία και δεν πρέπει να το λησμονεί ο πρωθυπουργός ότι η ενθάρρυνση που του παρέχει η Ουάσιγκτον είναι κρίσιμη και εκμεταλλεύσιμη, όπως άλλωστε και το ενδιαφέρον των επενδυτικών funds. Όμως, οι αγορές στην πράξη είναι άλλο πράγμα, με την έννοια ότι μπορεί να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ορισμένες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, αλλά θα τιμολογήσουν το ρίσκο πολύ ψηλά και ενδεχομένως πέρα από τις αντοχές του εύθραυστου πρωτογενούς πλεονάσματος. Κι αυτό είναι για την ελληνική πλευρά μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Επιστρέφεις στις αγορές μόνο όταν έχεις μπετονάρει την εξυγίανσή σου…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων