Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Ένα software κρίνει το μέλλον της χώρας!

Τεστ προσομοίωσης για την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων πραγματοποίησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών σε μια από τις μεγαλύτερες ΔΟΥ του Δήμου Αθηναίων, για να αντλήσουν στατιστικά στοιχεία και να διευκρινίσουν το πώς θα «κουμπώσει» το εν λόγω σύστημα με το νέο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου ακίνητων. Στην ουσία τσέκαραν το σύστημα ELEGXIS, που έφτιαξε η Intracom, έχει εγκατασταθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στα ελεγκτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά από ότι φαίνεται δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να λύνει.

Το σύστημα αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής βάση του περιουσιολογίου του κάθε φορολογούμενου και γι΄ αυτό κρίνεται καταλυτικής σημασίας. Οι τροϊκανοί αντιμετωπίζουν ως γνωστόν με δυσπιστία την δυνατότητα είσπραξης του εν λόγω φόρου στο επίπεδο του 80% των βεβαιωθέντων ποσών. Το σύστημα ELEGXIS υποτίθεται ότι έχει τη δυνατότητα εφόσον αναπτυχθεί πλήρως να αξιοποιήσει ένα μεγάλο όγκο διαθέσιμων πληροφοριών και να εισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Για την Τρόικα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αποτελεί διαβατήριο για την «δέσμευση» φορολογητέας ύλης και είσπραξης φόρων, καθώς γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων αποτέλεσε «πλυντήριο» αδήλωτων εισοδημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί σκεπτικισμός, όχι μόνο γιατί η λειτουργικότητα του εν λόγω software θα κρίνει και τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αλλά και γιατί οι λύσεις στα πληροφοριακά συστήματα πρέπει να είναι άμεσες και φερέγγυες, καθώς το πέρασμα στην «Ενισχυμένη Εποπτεία» και στους νέους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προϋποθέτει αποτελεσματικότητα.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, πρότεινε την αλλαγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την επιβολή όρων στις χώρες που ζητούν περισσότερο χρόνο για να διορθώσουν τους προϋπολογισμούς τους. Δηλαδή, εάν χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διορθώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, θα πρέπει να υπάρχει η απαίτηση αυτές οι χώρες να εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εν λόγω χρονική περίοδο. Όπως είπε μόνο αν μια χώρα προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα έχει δικαίωμα να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Με δυο λόγια, ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί πως η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερα εργαλεία για να πετύχει την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων