Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Έξυπνο παράθυρο παράγει ενέργεια

Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν ένα έξυπνο παράθυρο, το οποίο συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά παράλληλα παράγει και ηλεκτρισμό.

Μέχρι τώρα τα ενεργειακά παράθυρα μείωναν το κόστος θέρμανσης ενός κτιρίου το χειμώνα ρυθμίζοντας κατάλληλα το φως και τη θερμότητα του Ήλιου, ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Τώρα έκαναν ένα ακόμη βήμα, καθώς προσφέρεται και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

«Η βασική καινοτομία είναι ότι αναπτύξαμε το πρωτότυπο μιας συσκευής έξυπνου παράθυρου για την ταυτόχρονη εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας», δήλωσε ο Γιανφένγκ Γκάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Το κλειδί στη νέα τεχνολογία είναι το διοξείδιο του βαναδίου, ένα υλικό που παραμένει διαφανές και αφήνει να περάσει η θερμική ακτινοβολία όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ενώ όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από ένα όριο γίνεται αδιαφανές τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως.

Η ακτινοβολία που ανακλάται από τον υαλοπίνακα βαναδίου δεν χάνεται. Το πρωτότυπο του νέου παράθυρου έχει αρκετά μεγάλο πάχος και είναι περιμετρικά καλυμμένα με φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ρεύματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων