Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Έρχεται η … ευρωδήλωση ΦΠΑ!

Έρχεται σύντομα η ευρωδήλωση ΦΠΑ, μια τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ –που θα αντικαταστήσει τις εθνικές δηλώσεις ΦΠΑ- με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις μέχρι και κατά 15 δισ. ευρώ το χρόνο.

Πίσω από αυτό κρύβεται το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το γεγονός ότι οι συνεισφορές των κρατών στον κοινοτικό προϋπολογισμό υπολογίζονται με βάση το ΦΠΑ. Έτσι, λοιπόν, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο τις υποβάλουν. Οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν ένα νέο εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τον ΦΠΑ και θα αυξήσει τα έσοδά τους.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ για διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελούν μια περίπλοκη, δαπανηρή και επαχθή διαδικασία. Κάθε χρόνο, 150 εκατομμύρια δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στις εθνικές φορολογικές υπηρεσίες.

Η δήλωση θα περιλαμβάνει μόνο 5 πεδία που θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά τα κράτη μέλη θα έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν ορισμένα πρόσθετα τυποποιημένα στοιχεία, με την προϋπόθεση όμως τα προς συμπλήρωση πεδία να μην υπερβαίνουν τα 26. Αυτό συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, όπου ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν τη συμπλήρωση μέχρι και 100 διαφορετικών πεδίων. Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ ηλεκτρονικά μία φορά τον μήνα, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μία φορά το τρίμηνο.

Άντε, και καλά ξεμπερδέματα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων