Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Έχει ομοιότητες η Αμερική με την Ελλάδα;

Οι αμερικανικές αγορές καταρρέουν και οι αποδόσεις τω ομολόγων εκτοξεύονται στα ύψη όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στην Ελλάδα λίγο πριν ανακοινωθεί το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, επισημαίνει σε άρθρο της η Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να σταματήσει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της και συμπληρώνει ότι παρόλα αυτά, συνήθως όλα λύνονται ως δια μαγείας στο πάρα πέντε.

«Αυτή είναι η φύση των οικονομικών κρίσεων. Όλα φαίνονται καλά μέχρι που –ξαφνικά – δεν είναι. Λίγους μήνες πριν η Ελλάδα αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της, τα ελληνικά ομόλογα είχαν σχεδόν την ίδια αξία ανταλλαγής με τα γερμανικά».

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα στη στάση των αγορών, επισημαίνοντας ότι «η επιπολαιότητα συμβάλλει στο πολιτικό ρίσκο. Όπως ακριβώς η υπερβολική εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρέος επέτρεψε στα προβλήματα της Ελλάδας να διογκωθούν, η συνεχόμενη εμπιστοσύνη των αγορών στο πολιτικό σύστημα, έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση στις ΗΠΑ».

Τι φταίει λοιπόν; Είναι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα άλλη μια φούσκα; Είναι μήπως η εμπιστοσύνη των αγορών «φουσκωμένη» από κακές ιστορικές αναλογίες και μια ηθελημένη άγνοια των τωρινών γεγονότων;

Μία τρομακτική πιθανότητα είναι ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν είναι πλέον αυτό που πίστευαν έως τώρα οι παράγοντες της αγορές. Το κάποτε ικανό και αξιόπιστο σύστημα είναι πλέον δυσλειτουργικό και απρόβλεπτο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων