Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ήρθε το τέλος της… φαλάκρας;

Ομάδα ερευνητών έρχεται να χαρίσει ελπίδα στους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης, καθώς ανακάλυψαν τον τρόπο ανάπτυξης νέων τριχών.

Μέχρι τώρα, ο τρόπος καταπολέμησης της φαλάκρας ήταν με την εμφύτευση τριχών που επιστήμονες είχαν πάρει από ένα άλλο μέρος του κεφαλιού. Πλέον όμως η Dr Angela Christiano και οι συνεργάτες της στο Columbia University Medical Center έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέους ανθρώπινους θύλακες τριχών από κύτταρα στο εργαστήριο.

«Αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εντελώς νέων τριχών», αναφέρει η Dr. Christiano.

Το αρχικό σχέδιο των επιστημόνων ήταν να πάρουν δείγματα υλικού από τις δερματικές θηλές – τα κύτταρα που σχηματίζουν τη βάση για τους θύλακες της τρίχας – και να το χρησιμοποιήσουν για να καλλιεργήσουν νέα μαλλιά.

Δεν πρόκειται για μία νέα ιδέα καθώς υπάρχει τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά κάθε φορά τα εν λόγω κύτταρα αντί να βγάζουν νέα μαλλιά μετατρέπονταν σε απλά δερματικά κύτταρα.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο κύτταρα από επτά δωρητές. Από εκεί εμφυτεύτηκαν στις πλάτες ποντικιών και μέσα σε λίγες μέρες τα μοσχεύματα άρχισαν να παράγουν νέες τρίχες, τα οποία όπως προέκυψε από γενετικούς ελέγχους ήταν ανθρώπινα τριχοθυλάκια και γενετικά παρόμοια με αυτά των δωρητών.

Η εν λόγω τεχνική είναι ιδιαίτερη χρήσιμη για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν εμφύτευση αφού δεν έχουν τρίχες σε κανένα σημείο της κεφαλής. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκαύματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες και κλινικές δοκιμές, προκειμένου η νέα μέθοδος να εξελιχθεί και να δώσει επιτέλους το πολυπόθητο τέλος στη φαλάκρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων