Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Αντίστροφη μέτρηση για τις ΗΠΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ΗΠΑ ξεκίνησε, καθώς απομένουν λίγες μόνο ώρες για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του αμερικανικού χρέους και την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών.

Υπάρχει ελπίδα μέχρι και την τελευταία στιγμή, εκτιμούν αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης σε όλο τον κόσμο.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί πλέον να δανείζεται και θα πρέπει να βασίζεται μόνο στα αποθεματικά του. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να καλύπτουν όλες τις πληρωμές τους.

Περιττό να αναφέρει κανείς ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε τρομερό αντίκτυπο στο δολάριο καθώς και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, που φημίζονταν ως τα ασφαλέστερα του πλανήτη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν χθες το βράδυ να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία με στόχο να αυξηθεί το όριο του χρέους, ώστε να τερματιστεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς η ψηφοφορία δεν υποστηριζόταν από τους βουλευτές του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party.

Οι επικεφαλής της Γερουσίας διαβεβαίωσαν στη συνέχεια ότι θα εργαστούν για μια λύση.

«Προχωρούμε πολύ καλά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σάμερ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων