Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Αψιμαχίες με την Τρόικα και το επιχείρημα του εκφασισμού

Χωρίς προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014 και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία και την υγεία, υποδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους επικεφαλής της Τρόικας, αλλά οπλισμένος με ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα: το φονικό του Π. Φύσσα, με την έννοια, «θέλετε η πολιτική σας να θεωρηθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες σαν ο πιο σύντομος δρόμος προς τον φασισμό;»….

Βέβαια, η αψιμαχίες δεν θα λείψουν. Στην πραγματικότητα άρχισαν στο τεχνικό επίπεδο με την εμμονή της Κομισιόν για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Λόγω της  εμμονής  του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν, η σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα παρουσία των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, καθώς και μελών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, δεν πήγε καλά. Συζητούνται πάντως και άλλα εναλλακτικά σενάρια, ενώ απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για τα ΕΑΣ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση- σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Άμυνας και Περιβάλλοντος- μέσα στη βδομάδα με τους  επικεφαλής της τρόικας.

Το άλλο καυτό θέμα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των συστημικών τραπεζών, καθώς τα stress tests βγάζουν πρόσθετες ανάγκες τουλάχιστον 6 δις. ευρώ. Το όλο θέμα πλήττει και τις θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια που η τρόικα απαιτεί  να συρρικνωθούν.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων