Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Βλακώδης και επικίνδυνη τροπολογία κατά της Βιοχάλκο

H κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, εν πολλοίς υπεύθυνη για την μεταφορά της έδρας του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο, δια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιχειρεί να την μπλοκάρει, με τροπολογία στη Βουλή. Εάν η πρόθεση της κυβέρνησης ευοδωθεί, η προβληματικοποίηση του ομίλου των 80 εταιρειών με τους 8000 εργαζόμενους και το 12% των ελληνικών εξαγωγών μπορεί να θεωρηθεί βεβαία. Η όλη εμπλοκή που μεθοδεύει η κυβέρνηση προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Σύμφωνα με το euro2day.gr έρχεται σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, με τροπολογία στο άσχετο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», ορίζεται ότι κρίνεται απαραίτητη πλειοψηφία 95% και στην περίπτωση που η διαγραφή μίας εταιρείας από το Χρηματιστήριο, επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή, με πρόσχημα στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών.

Αυτό σημαίνει κατάργηση του εδαφίου του Ν. 3371 σύμφωνα με το οποίο «Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται εάν, συνεπεία των εταιρικών μετασχηματισμών, οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σύμφωνα με τους όρους των ανωτέρω μετασχηματισμών». Σήμερα, ο Ν. 3371 ορίζει πως η πλειοψηφία 95% είναι απαραίτητη και για τη λήψη απόφασης εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευσης, διάσπασης ή μετατροπής) η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των μετοχών της εκδότριας εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Προβλέπει ωστόσο την παραπάνω εξαίρεση: Εάν οι μέτοχοι της διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές, πράγμα που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Βιοχαλκο θα συνέβαινε δεδομένου ότι η Viohalco SA θα εισάγετο άμεσα στο Euronext.

H προωθούμενη τροπολογία αφαιρεί αυτή ακριβώς την εξαίρεση, υποχρεώνοντας κατά συνέπεια τη Βιοχάλκο να λάβει σχετική απόφαση στην επικείμενη γενική της συνέλευση συγκεντρώνοντας πλειοψηφία 95%. Η αιφνίδια ευαισθησία είναι εξαιρετικά ύποπτη και αφελής διότι θα εγείρει ερωτηματικά στην Κομισιόν και θα εκθέσει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση, η οποία εδραιώνει –μετά την τραγική ολιγωρία στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής- την εικόνα μιας κυβέρνησης που λειτουργεί χωρίς σχέδιο και απλώς αντιδρά σπασμωδικά στις εκάστοτε εξελίξεις.

Οι φωστήρες της κυβέρνησης πρέπει να κατανοήσουν ότι η κίνηση της Βιοχάλκο έγινε για να επιβιώσει η επιχείρηση στο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιούργησε η ανεπάρκεια του πολιτικούς συστήματος και ότι αυτή η κίνηση αποβλέπει στην διατήρηση των θέσεων εργασίας, των φόρων κλπ. Η βλακεία έχει τα όριά της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων