Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ευαγγελισμός: Τοξικά αέρια επικίνδυνα για την υγεία

Η δημιουργία των διαλυμάτων για τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών απαιτεί ανάλογα διαμορφωμένους χώρους, με συστήματα ασφαλείας για τα μηχανήματα, που να περιέχουν τα απαραίτητα φίλτρα για να απορροφούν τα αέρια, όμως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η διαδικασία είναι διαφορετική.

Καθημερινά, παρασκευάζονται κοκτέιλ για καρκινοπαθείς από νοσηλευτές και όχι φαρμακοποιούς σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν καταγραφεί λιποθυμίες νοσοκόμων και πρόκληση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως δύσπνοιες, εξανθήματα, ξηροδερμία, τριχόπτωση και δυσφορία, που είναι άρρηκτα συνδεμένα με την κατασκευή των εν λόγω διαλυμάτων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακοποιών και απλών νοσηλευτών. Οι ιθύνοντες έχουν ζητήσει επανειλημμένως από το ελληνικό κράτος να επιληφθεί του ζητήματος, αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός υπάρχει διαθέσιμος χώρος με σύγχρονες εγκαταστάσεις για την παρασκευή των φαρμάκων για χημειοθεραπεία, αλλά δεν λειτουργεί λόγω απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού.

Η επικίνδυνη αυτή εργασία αναδεικνύεται ως ένα μείζον πρόβλημα, όχι μόνο για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός αλλά για τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, εννέα στα δέκα δημόσια νοσοκομεία δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές παρασκευής των διαλυμάτων της χημειοθεραπείας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων