Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ευτυχώς που δεν το πήρε ο Στουρνάρας

Οι οικονομολόγοι Γιουτζίν Εφ Φάμα, Λαρς Χάνσεν και Ρόμπερτ Σίλερ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2013 για την «εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού».

«Οι βραβευθέντες έθεσαν το θεμέλιο λίθο για την κατανόηση της λογικής των τιμών των στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας.

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα διανεμηθεί ισομερώς μεταξύ των τριών νικητών.

Ο Φάμα, 74 ετών, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, είχε αποδείξει ότι αποτελούσε αυταπάτη η πρόβλεψη των βραχυχρόνιων τιμών στις αγοράς.

Η επιτροπή δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του Φάμα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο» στη μετέπειτα έρευνα και άλλαξαν τις συνθήκες στις αγορές.

Ο Σίλερ, 67 ετών, από το Yale, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι ήταν δυνητικά πιο εύκολο να γίνουν μακρόχρονες προβλέψεις.

Ο Χάνσεν, 61 ετών, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέπτυξε μια στατιστική μέθοδο για να δοκιμαστούν οι συγκεκριμένες θεωρίες στις πραγματικές τιμές των στοιχείων.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πέντε βραβεία Νόμπελ, που απονέμονται για προσφορά στα πεδία της Ιατρικής, της Χημείας, της Φυσικής, της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης, το βραβείο Οικονομικών δεν θεσμοθετήθηκε από τον ίδιο τον Σουηδό μεγαλοβιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ το 1895, αλλά από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, προς τιμήν του Νόμπελ, το 1968.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων