Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Η NSA ξέρει τι βλέπεις στο Google και στο Yahoo

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατάφερε να παραβιάσει τους διαύλους επικοινωνίας και διακίνησης δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τα κέντρα δεδομένων της Google και της Yahoo ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη Washington Post που επικαλείται έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν και συνεντεύξεις με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2013, η NSA αποστέλλει ημερησίως εκατομμύρια αρχεία από τα εσωτερικά δίκτυα σε εγκαταστάσεις στα κεντρικά της, στο Φορτ Μιντ. Μέσα σε διάστημα 30 ημερών πριν τη σύνταξη της αναφοράς, είχαν επεξεργαστεί 181.280.466 αρχεία, που περιελάμβαναν από metadata – ποιος έστειλε ή έλαβε email και πότε – μέχρι και αρχεία κειμένου, ήχου και βίντεο.

Το πρωταρχικό εργαλείο της υπηρεσίας για την εκμετάλλευση των data links είναι το MUSCULAR, ένα ειδικό πρόγραμμα που η NSA διαχειρίζεται μαζί με τη αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία, GCHQ.

Σύμφωνα με την Washington Post, η NSA και η GCHQ αντιγράφουν τεράστιους όγκους δεδομένων που διακινούνται μεταξύ των κέντρων δεδομένων των κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία ασυνήθιστα επιθετική δραστηριότητα από πλευράς της NSA απέναντι σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Google εξέφρασε την οργή της για τις ενδεχόμενες υποκλοπές της NSA από τα κέντρα δεδομένων της, μετά το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post.

«Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυα, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας.

Ο Ντάμοντ συμπλήρωσε ότι η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο υποκλοπών. «Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google», είπε.

Όσον αφορά τη Yahoo, δήλωσε ότι υπάρχουν αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των κέντρων δεδομένων και δεν έχει δοθεί πρόσβαση στην NSA ή σε άλλες υπηρεσίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων