Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Θέλει … υπομονή το πετρέλαιο

Την εκτίμηση ότι στην χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil&Gas Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο 2ο Annual Balkans Oil & Gas Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κύριος Ρήγας εστίασε στο παράδειγμα της Energean, η οποία έχει επενδύσει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ για να αναβιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο και στη Νότια Καβάλα, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολάρια στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής εντός του πρώτου διμήνου του 2014, προκειμένου το κοίτασμα να παραμείνει βιώσιμο.

Η εταιρεία, έχει παραγάγει πάνω από 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αφορά παραχωρήσεις όπως ο Πρίνος και η Νότια Καβάλα (σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις, ενώ επανεκτιμώνται δεδομένα για γειτνιάζουσες και ανεξερεύνητες περιοχές), το κοίτασμα Ε (εξετάζεται ο τρόπος υλοποίησης νέων γεωτρήσεων εντός του 2014), τα Ιωάννινα (η Energean έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και αναμένει την κύρωση της σχετικής σύμβασης), το Κατάκολο (βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και την εταιρεία Grekoil πριν την ανακήρυξη του κοινού σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή) καθώς και περιοχές στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, συνολικής έκτασης άνω των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, για τις οποίες έχει εκδηλώσει προς την Πολιτεία ενδιαφέρον από κοινού με την ισραηλινή εταιρεία Ratio.

Ο ίδιος πάντως συνέστησε «υπομονή» στην προσπάθεια που γίνεται, σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη με επίκεντρο τις επιτυχίες στο κοινό πρόγραμμα Ισραήλ και Κύπρου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων