Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Θύμα της οικονομικής κρίσης και το παγκόσμιο περιβάλλον

Oι παγκόσμιες δαπάνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μειώθηκαν πέρυσι και παραμένουν πολύ πιο κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιπτώσεις της, σύμφωνα με έκθεση της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος ανήλθαν στα 359 δις δολάρια, λιγότερα κατά 5 δις δολάρια σε σχέση με το 2011, καθώς η οικονομική κρίση περιόρισε τους προϋπολογισμούς.

«Πραγματοποιούνται επενδύσεις για την καταπολέμηση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά είναι περιορισμένες και οι προσπάθειες επέκτασής τους δεν είναι αρκετά επιτυχείς», δήλωσε ο Thomas Heller, εκτελεστικός διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική.

Η Πρωτοβουλία για την Κλιματική Πολιτική υποστηρίζει τις προσπάθειες να απογαλακτιστούν οι οικονομίες από τα ορυκτά καύσιμα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες «αποτελούν την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 62% ή 224 δις δολάρια του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων για το κλίμα το 2012, ενώ οι κρατικές πηγές χρηματοδότησης αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο, αναφέρει η έκθεση.

Οι πλούσιες χώρες έλαβαν 177 δις δολάρια επενδύσεων για την αλλαγή του κλίματος το περασμένο έτος, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες έλαβαν 182 δις δολάρια.

Στο μεταξύ, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ξόδεψαν 523 δις δολάρια το 2011 για την επιδότηση ορυκτών καυσίμων.

Τον επόμενο μήνα, 190 περίπου κυβερνήσεις θα συναντηθούν στη Βαρσοβία για τις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τις κλιματικές αλλαγές, ελπίζοντας να σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της μείωσης της εκπομπής ρύπων.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να συγκεντρώσουν 100 δις δολάρια έως το 2020.

Σε συνέδριο στο Λονδίνο, η επικεφαλής κλιματικών θεμάτων του ΟΗΕ Christiana Figueres δήλωσε ότι τα περισσότερα κεφάλαια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό κλάδο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων