Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Κάθετος φόρος στα “στριφτά”

Ξεκαθαρίζει τι είναι τα οριζόντια και τι τα κάθετα μέτρα για τη σωτηρία του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014. Οριζόντιο μέτρο θα ήταν αν η κυβέρνηση έκανε μια οριζόντια αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Κάθετο μέτρο είναι η κυοφορούμενη αύξηση στο φόρο καπνού για στριφτά τσιγάρα και στα πούρα και πουράκια.

Ο φόρος καπνού για στριφτά είναι σήμερα 153 ευρώ ανά κιλό και σχεδιάζεται να αυξηθεί σημαντικά ενώ υπάρχουν ήδη προτάσεις στο ΥΠΟΙΚ και για αύξηση του φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά.

Χθες στο υπουργείο Οικονομικών έσπασαν τα τηλέφωνα από εκπροσώπους καπνοβιομηχανιών σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολογία στα προϊόντα καπνού. Το θέμα πήρε διαστάσεις επειδή ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι αν αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα θα εισηγηθεί να καταλήγει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, κάτι που «τρέλανε» το ΥΠΟΙΚ που διεμήνυε χθες ότι οι επικείμενες αυξήσεις δεν αφορούν νέο φόρο στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά αύξηση του υφιστάμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση και για αύξηση του φόρου στις… τζιβάνες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων