Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Κάτω τα χέρια από τα ακίνητα

Η ατάκα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία συνέστησε στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους προκάλεσε πολύ το εκλογικό υπερφορολογούμενο σώμα, το οποίο αντέδρασε δια των …εκπροσώπων του στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά non papers αποστέλλονται στο Μαξίμου και προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου κοινωνικού αντίκτυπου, αλλά και ότι το όλον επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από την κτηματαγορά. Το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είτε από το κράτος είτε από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοκ στην οικονομία η οποία επιχειρεί να ανακάμψει και να βγει στις αγορές.

Η κτηματαγορά είναι νεκρή παρά τις επισκέψεις ξένων ιδιωτών στα νησιά που ψάχνουν ευκαιρίες. Οι ξένοι πιστεύουν ότι το 2014 η αγορά θα έχει πέσει άλλο ένα 20-30% κάτω!… Σταμπάρουν ακίνητα και περιμένουν. Άλλωστε, δεδομένου ότι το 93,7% των πολιτών δεν σκοπεύει να αγοράσει κάποιο ακίνητο την επόμενη τριετία, το 65,9% περιμένει νέα μείωση των τιμών, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων Prodexpo 2013.

Αντίθετος στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών εμφανίστηκε τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Μουρμούρας, όσο και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης. Ο δεύτερος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η φορολογία επί των ακινήτων που ήταν 487 εκατ. ευρώ το 2010 εκτοξεύεται στα 3,18 δισ. το 2013. Ο επικεφαλής της Eurobank Real Estate Δημ. Ανδρίτσος υπογράμμισε ότι το 40% των δανειοληπτών αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο ακόμα και μετά τη ρύθμιση στην οποία έχει προχωρήσει. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα οδηγηθούν σε «ξεπούλημα» χιλιάδες σπίτια, τη στιγμή που τα αδιάθετα ακίνητα ανέρχονται σε 250.000.

Με δυο λόγια, το τετράγωνο περί το ακίνητο φόροι, στεγαστικά, τρόικα, τράπεζες είναι το κεντρικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα. Από αυτό θα εξαρτηθεί η επιβίωση των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και της κυβέρνησης, ενδεχομένως δε και του μνημονίου…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων