Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Καρτέλ σε κέντρα ξένων γλωσσών του φορέα PALSO

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών PALSO αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο με μέλη 40 συλλόγους ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα. Οι σύλλογοι αριθμούν πάνω από 4200 μέλη, το καθένα από τα οποία έχει έναν μοναδικό κωδικό συμμετοχής στις εξετάσεις που διενεργεί ο φορέας PALSO δύο φορές το χρόνο.

Όπως διαβάζουμε στην Eφημερίδα των Συντακτών, πρόστιμα αξίας 855.356 ευρώ επέβαλε η επιτροπή ανταγωνισμού σε 5 συλλόγους του συστήματος PALSO που φαίνεται να έχουν συστήσει καρτέλ. Τουλάχιστον 600 φροντιστήρια από όλη την Ελλάδα φαίνεται να είναι μπλεγμένα στην υπόθεση. Εδώ και μία δεκαετία υπήρχε σιωπηρή συμφωνία μεταξύ τους σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής. Οι ιδιοκτήτες με συγκεκριμένο καταστατικό θεσπιζαν ελάχιστη τιμή διδάκτρων και περιορισμούς στις εκπτώσεις που μπορούσαν να χορηγήσουν στους σπουδαστές τους.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σύλλογοι φροντιστηρίων στην Αττική επέβαλαν ρήτρες απαγόρευσης του ανταγωνισμού μεταξύ των φροντιστηρίων. Όπως προκύπτει από την υπόθεση, εκβιαστηκά κατά κάποιο τρόπο ανάγκαζαν τους σπουδαστές να γραφτούν σε φροντιστήρια του συστήματος PALSO αφού απαγόρευαν σε σπουδαστές άλλων φροντιστηρίων να δηλώνουν συμμετοχή σε εξετάσεις επάρκειας γλωσσομάθειας της PALSO.

Η Επιτροπή ανταγωνισμού αποφάσισε το ύψος του προστίμου και διευκρίνισε ότι αν ο σύλλογος δεν έχει τη δυνατότητα καταβολής ολόκληρου του ποσού, τότε αυτό βαραίνει τους ιδιοκτήτες. Επίσης έκανε νίξη για το θέμα στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Europalso, ο οποίος δεσμεύτηκε να μην υπάρχουν περιορισμοί στην συμμετοχή σπουδαστών σε εξετάσεις οι οποίοι προέρχονται από άλλους φορείς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων