Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Με ποια ατζέντα πάει ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Μάρτιν Σούλτς, με επίσημο θέμα την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, στο α΄ εξάμηνο του 2014.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Άλλωστε η πορεία της οικονομίας κρίνεται ικανοποιητική. Δεύτερον, επιδιώκει να ενημερώσει ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που de facto υπάρχει πρέπει να καλυφθεί με επιπρόσθετο δάνειο ή με άλλους τρόπους. Εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό, ώστε η συζήτηση να μην κρατήσει πολύ και πληγεί η εκστρατεία του Greek Success Story αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί επίσης ότι το ΔΝΤ θα θελήσει να θέσει αμέσως το θέμα του χρηματοδοτικού κενού -αφού ήδη τρέχει- συνεπώς αυτό μπορεί και να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα θα τεθεί σύντομα κατά την συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς στις ΗΠΑ με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει μαζί του όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, αλλά και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα, ενώ, αναμένεται να τονίσει ότι το όποιο χρηματοδοτικό κενό, βάση των συμφωνιών, θα καλυφθεί στους εταίρους μας χωρίς να απαιτήσουν αυτοί συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Αντώνης Σαμαράς, τέλος, θα θέσει στους συνομιλητές του το θέμα της παροχής κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αναπτυξιακές πολιτικές και θα επαναλάβει ότι «η Αθήνα τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας» και ότι «αυτό που αναμένει είναι να τηρήσουν και οι δανειστές το δικό τους».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων