Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Μυστήριο με τα πλωτά κέντρα δεδομένων της Google

Μια μυστηριώδης κατασκευή εμφανίστηκε ξαφνικά ανοιχτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο και του Μέιν, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Google άρχισε να υλοποιεί την πατέντα που κατοχύρωσε πριν από λίγα χρόνια για πλωτά κέντρα δεδομένων.

Ενώ η εταιρία δεν επιβεβαιώνει την είδηση, η ιστοσελίδα CNET αναφέρει ότι έχει αποδείξεις πως το τετραώροφο κτίριο είναι πράγματι ένα πλωτό κέντρο δεδομένων της Google.

H Google είχε λάβει έγκριση για την κατασκευή ενός τέτοιου κέντρου δεδομένων, φιλικού προς το περιβάλλον, το 2009. Οι ενεργειακές ανάγκες του εν λόγω κέντρου θα καλύπτονται διαρκώς από τα κύματα.

Επιπλέον, το θαλασσινό νερό χρησιμοποιείται και για να διατηρούνται οι servers στη σωστή θερμοκρασία. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας παραμένει ένα από τα ακριβότερα κομμάτια στη συντήρηση ενός κέντρου δεδομένων.

Αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Dell, εγκαθιστούν εδώ και καιρό ειδικά προσαρμοσμένα κέντρα δεδομένων μέσα σε εμπορευματοκιβώτια.

«Δεν θα ήταν απίθανο η Google να κατασκευάζει κέντρα δεδομένων μέσα σε κοντέινερ, σε πλωτές πλατφόρμες, παρά το γεγονός ότι η χρήση αλμυρού νερού ως πηγής ψύξης θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική», σχολίασε ο Τζόναθαν Κούνεϊ από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ειδικός στα κέντρα δεδομένων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων