Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Νέο ρατσιστικό κρούσμα στην Ελβετία

Η επίσημη ιστοσελίδα του Bremgarten , μιας γραφικής ελβετικής πόλης 6.430 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ζυρίχη, προσφέρει στους επισκέπτες «ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα» και μπορεί να υπερηφανεύεται για τις «αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής» που διατίθενται στην κοινότητα.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην πόλη δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη ή να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις . «Για λόγους ασφαλείας , αποφασίσαμε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης , Raymond Tellenbach, ενώ δεν διευκρίνισε τι κυρώσεις υπάρχουν σε όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς.

Ο Mario Gattiker , επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης , δήλωσε στην εφημερίδα Tages Anzeiger την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να «αποφευχθεί μια κατάσταση όπου 50 μετανάστες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ή την πισίνα την ίδια στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων.

Η εν λόγω απόφαση δέχθηκε έντονη κριτική από ανθρωπιστικές ομάδες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγόρησαν τις αρχές της πόλης για ρατσισμό επειδή οι μετανάστες προέρχονται από την Αφρική και την Ασία.

Ο Ελβετός υπουργός Δικαιοσύνης Simonetta Sommaruga δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων. «Τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας, θα πρέπει να είναι εγγυημένα για όλους».

Το περιστατικό έρχεται λίγο μετά την κατηγορία πως κατάστημα πολυτελείας στη Ζυρίχη αρνήθηκε να πουλήσει στην Oprah Winfrey μια τσάντα μεγάλης αξίας λόγω του χρώματός της. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος δικαιολογήθηκαν τότε υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για παρεξήγηση λόγω του εμποδίου της γλώσσας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων