Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Ξύστε, μυρίστε και … «καρφώστε»

Ξυστά που θα μυρίζουν κάνναβη θα μοιράσουν οι αρχές στους Ολλανδούς, ώστε να μάθουν να ξεχωρίζουν τη χαρακτηριστική οσμή και να μπορούν να καταγγέλλουν τους γείτονές τους εάν υποψιάζονται ότι καλλιεργούν παρανόμως μαριχουάνα.

Το μέτρο είχε αρχικά εφαρμοστεί πιλοτικά πριν από τρία χρόνια και τώρα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη καλλιέργεια κάνναβης που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει σημειωθεί αύξηση 15% στην καλλιέργεια κάνναβης σε σπίτια από το 2011 έως το 2012.

«Ξύστε, μυρίστε και βοηθήστε», γράφει η μικρή πράσινη κάρτα, στην οποία αναγράφεται και το τηλέφωνο της αστυνομίας.

«Οι κάρτες θα μοιραστούν σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τέσσερις μεγάλες πόλεις», δήλωσε ο Μάρτιν Μπέλχουβερ, εκπρόσωπος του σχεδίου.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στη χώρα υπάρχουν περίπου 30.000 παράνομες φυτείες σε σοφίτες, διαμερίσματα ή υπόστεγα. Το 2012 εντοπίστηκαν σχεδόν 5.800 φυτείες.

Εκτός των άλλων, οι παράνομες φυτείες θεωρούνται επικίνδυνες γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τις παράνομες συνδέσεις τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Τουλάχιστον το 20% των βιομηχανικών πυρκαγιών οφείλεται σε παράνομη καλλιέργεια μαριχουάνας», αναφέρει εκπρόσωπος εταιρίας ενέργειας, που συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία.

Επιπλέον, η κλεμμένη ηλεκτρική ενέργεια στοιχίζει στους πάροχους σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, μέγεθος «συγκρίσιμο με την κατανάλωση μιας πόλης όπως η Ουτρέχτη», που έχει 165.000 κατοίκους, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων