Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Οι ΑΠΕ δεν είναι πλέον… trendy!

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι πλέον μεταξύ των trends στην ενεργειακή πασαρέλα της Ευρώπης.

Έτσι μετά το κοινό υπόμνημα εννέα ενεργειακών κολοσσών προς το Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο με το οποίο τέθηκε ζήτημα ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν επεκταθεί η «σκληρή» ευρωπαϊκή γραμμή, υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, μια νέα έκθεση της εταιρίας συμβούλων CapGemini, προβλέπει ότι ο εφετινός βαρύς χειμώνας ενδέχεται να οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της υπερβολικής εξάρτησης από τις ΑΠΕ και τη διακοπή μονάδων καύσης φυσικού αερίου.

Η εταιρία συμβούλων καλεί άμεσα σε μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας ρύπων, με στόχο την ενίσχυσης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση στην ευρωπαϊκή αγορά για συντονισμένη πολιτική δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δίχως μακροπρόθεσμα οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε νέες, ζωτικής σημασίας υποδομές ενέργειας, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού θα μπορούσε να τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Έτσι την ίδια ώρα που η χρήση των επιδοτούμενων ΑΠΕ ευνοείται οι μονάδες φυσικού αερίου διακόπτουν τη λειτουργία τους καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους. Εξάλλου όπως επισημαίνεται σε έκθεση της των BNP Paribas, SELAS και VaasaETT, οι μονάδες φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση του εφοδιασμού αερίου κατά τις ώρες αιχμής, έχουν αντικατασταθεί με εγκαταστάσεις ΑΠΕ αμφίβολης αποδοτικότητας, που επιδοτούνται κατά κόρον».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων