Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Οι Ρώσοι «εξαφάνισαν» τον Σνόουντεν

Ο Έντγουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε μυστική τοποθεσία στη Ρωσία, αλλά μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να τον αναγνωρίζουν. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Ρώσος δικηγόρος της NSA.

Eξαιτίας της κατάστασης και των κινδύνων που υπάρχουν δεν μπορεί να γίνει γνωστός ο τόπος διαμονής του, ενώ ο ίδιος φυλάσσεται αυστηρά.

Ο Σνόουντεν, που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές λόγω της διαρροής πληροφοριών σχετικά με τα κυβερνητικά προγράμματα παρακολούθησης, αγνοείται από τον Ιούνιο όταν μεταφέρθηκε με αεροσκάφος από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα όπου του παρασχέθηκε άσυλο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στον Σνόουντεν πριν από λίγες ημέρες λέγοντας ότι πρόκειται για έναν «περίεργο τύπο», συμπληρώνοντας πως η ζωή του στη Ρωσία δεν θα είναι εύκολη.

«Βασικά καταδικάστηκε σε μια δύσκολη ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι θα κάνει στη συνέχεια».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Σνόουντεν μετακινείται ελεύθερα μέσα στη Ρωσία, ενώ μπορεί ακόμη και να ταξιδέψει. Παρότρυνε μάλιστα τον Σνόουντεν να είναι σε επαγρύπνηση αν και δεν πιστεύει πως οι Αμερικάνοι θα επιχειρήσουν να τον συλλάβουν μέσα σε ρωσικό έδαφος.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά στο παρελθόν έχουμε δει περιπτώσεις όπου οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επεμβαίνουν σε ξένες χώρες».

Τέλος, τόνισε ότι ο Σνόουντεν έχει τα ίδια δικαιώματα και ευθύνες με κάθε Ρώσο πολίτη και έχει λάβει πολλές επαγγελματικές προτάσεις καθώς και μηνύματα συμπαράστασης. Μάλιστα, μία 50χρονη γυναίκα ζήτησε μέχρι και να τον υιοθετήσει!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων