Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών ήταν …..Γυναίκα!

Ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε πρόγραμμα για τον υπολογιστή ήταν η Ada Lovelace το 1845. Χθες, στις 15 Οκτώβρη για ακόμα μια χρονιά η ετήσια διοργάνωση Ada Lovelace Day φιλοξενήθηκε από το Imperial College London, όπου τιμούνται όλες οι γυναίκες που τα κατάφεραν επιτυχώς στον χώρο της επιστήμης, τεχνολογίας και μαθηματικών.

Η Ada ήταν κόρη του ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος χώρισε με την γυναίκα του μετά από την γέννα της Ada. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο η μητέρα της την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τα μαθηματικά για να μην ακολουθήσει την καριέρα του πατέρα της. Μόλις στα 37 της χρόνια απεβίωσε από καρκίνο το 1852. Η συμβολή της στην επιστήμη ανακαλύθφηκε μόλις πρόσφατα αλλά πολλές νέες βιογραφίες μαρτυρούν την γοητεία του καθηγητή Babbage από την «μάγισσα των αριθμών».

Οι γυναίκες προγραμματιστές λογισμικών κερδίζουν 80% περισσότερα χρήματα από τους άνδρες στην ίδια δουλειά. Μόλις το 18% των πτυχίων επιστήμης υπολογιστών απονέμονται σε γυναίκες, κάτω από 37% το 1985. Λιγότερες από το 5% των νεοσύστατων επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής ιδρύθηκαν από γυναίκες. (Τα στατιστικά στοιχεία είναι από Anita Borg Institute).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων