Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Πάνω από 2 δισ. ευρώ οι περικοπές στα ταμεία!

Γράφει ο Ceteris Paribus

Μέχρι και πριν απο λίγες ημέρες γνωρίζαμε ότι η επιχορήγηση προς το υπουργείο Εργασίας συνολικά στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014 θα ανερχόταν σε 1,8 δισ. ευρώ . Αυτή ήταν η πρόταση «καλής θέλησης» από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα. Ωστόσο, η τρόικα δεν αρκέστηκε σε αυτό! Έτσι, στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περικοπές πάνω από 2 δισ. ευρώ μόνο στις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία! Οι περικοπές δε στο κονδύλι για την κοινωνική ασφάλιση συνολικά, θα ανέλθουν σε 2,25 δισ. ευρώ! Επιπλέον μισό δισ. ευρώ (530 εκατ. ευρώ) θα είναι το «ψαλίδι» στις δαπάνες για τους μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα.

Τα νέα μέτρα, λοιπόν, προαναγγέλλονται σαφώς από το Προσχέδιο του προϋπολογισμού και αφορούν ξανά τα γνωστά «αντικείμενα» (και υποζύγια): μισθούς και συντάξεις.

Όμως δεν πρόκειται απλώς για νέα μέτρα περικοπών. Με τέτοιου ύψους μείωση των επιχορηγήσεων η νέα μείωση των συντάξεων είναι πλέον μαθηματικά βέβαιη. Οι εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα μειώνονται λόγω της «μαύρης εργασίας, της μείωσης των μισθών και της τεράστιας ανεργίας, αλλά και λόγω των χιλιάδων νέων απολύσεων που αναμένονται στο Δημόσιο, στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ, ενώ «τρύπα» 3 δισ. από παρακρατούμενες καταβολές σε 300.000 συνταξιούχους που η έκδοση της σύνταξής τους καθυστερεί για πάνω από 1 χρόνο «μετακυλίεται» διαρκώς.

Έτσι, το 2014 θα είναι η χρονιά μιας νέας ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», δηλαδή του επιπέδου της κύριας σύνταξης σε όλα τα ταμεία, μείωσης των επικουρικών, νέου «ψαλιδίσματος» των εφάπαξ.

Το 2014 θα είναι επίσης, όπως έχει προαναγγελθεί με το report του ΔΝΤ από τον περασμένο Φεβρουάριο, η χρονιά που έχει συμφωνηθεί να υπάρξει νέα «προσαρμογή» των κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη η τρόικα κατά την εδώ παρουσία της έθεσε ζήτημα περαιτέρω «απελευθέρωσης» των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων