Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Πέντε διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται

Μύθος 1: Χρειαζόμαστε πέντε μικρά γεύματα καθημερινά

Αυτό είναι «εντελώς ψευδές», υποστηρίζει ο Michael Mosley, δημοσιογράφος, γιατρός και συγγραφέας του μεγαλύτερου best-seller για την υγεία. Το επιχείρημα για τα πολλά μικρά γεύματα είναι ότι επιταχύνει το μεταβολισμό και αποτρέπει την αίσθηση πείνας. Αλλά το σώμα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτός ο μύθος δημιουργήθηκε από μια έρευνα του 1950 όπου μια ομάδα νεαρών ανδρών κατανάλωνε επί έξι μήνες τις μισές από τις κανονικές θερμίδες. Κατόρθωσαν να χάσουν σημαντικές ποσότητες βάρους, αλλά ενώ το σωματικό λίπος τους μειώθηκε κατά 5%, άρχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Μύθος 2: Οι γιατροί τα ξέρουν όλα

Μετά από 6 έτη σπουδών στην ιατρική, ο Mosley ανακάλυψε με έκπληξη ότι τα μισά από αυτά που είχε μάθει ήταν πλέον ξεπερασμένα. Για το λόγο αυτό, με εξαίρεση εκείνους που ειδικεύονται σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα και καταβάλλουν προσπάθεια να συμβαδίζουν με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, αρκετοί γιατροί δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση. Ωστόσο, αν και κάποιοι γιατροί είναι ανοικτόμυαλοι σε νέες έρευνες, κάποιοι άλλοι παραμένουν δογματικά προσηλωμένοι πάνω σε θέματα για τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα.

Μύθος 3: Η ζάχαρη είναι μετενσάρκωση του διαβόλου

«Η ζάχαρη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εθισμούς», αναφέρει, ενώ εκτιμά πως γενικά καταναλώνουμε πολύ ζάχαρη. Είναι όμως η φρουκτόζη τόσο κακή όσο λένε; Τα στοιχεία είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Πάντως η καλύτερη στρατηγική είναι γλυκά και σοκολάτες να καταναλώνονται με μέτρο.

Μύθος 4: Η άσκηση είναι ο βέλτιστος τρόπος απώλειας βάρους

Η άσκηση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους, εξηγεί ο Mosley, καθώς πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλη διατροφή.

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος να χάσουν βάρος είναι ότι απογοητεύονται και σταματούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ασκούμαστε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλής έντασης γυμναστική καίει περισσότερο λίπος και έτσι μπορούμε το καλοκαίρι να βγούμε άφοβα στις παραλίες. Αλλά για εκείνους που δεν κάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα της άσκησης, ο Mosley θα ήθελε να μάθει «τι είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνουν». Ένας γκουρού τη γυμναστικής υποστηρίζει ότι τριάντα λεπτά την εβδομάδα αρκούν.

Μύθος 5: Όλοι πρέπει να τρώνε πρωινό

Ψέματα.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όσοι έπαιρναν πρωινό καθημερινά, πήραν βάρος. «Εξαρτάται από το σώμα του καθενός», όπως αναφέρει. Για αυτό πρέπει να γίνει ο καθένας το πειραματόζωο του εαυτού του. Ανάλογα με τη φυσική του κατανομή και τις συνήθειες του, θα μπορεί να αποκομίσει οφέλη με διαφορετικό τρόπο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων