Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Παράταση του φορολογικού Γολγοθά

 

Παράταση μέχρι και την 27η Σεπτεμβρίου της προθεσμίας για την υποβολή του εντύπου Ε9, σε ό,τι αφορά τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία και ειδικότερα για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) καθώς και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την προηγουμένη, 26 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για 332.589  φορολογούμενους για να προσκομίσουν στην εφορία τους δικαιολογητικά και ότι άλλο τους ζητηθεί προκειμένου να εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή τους.

Στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, να προσκομίσουν για έλεγχο στις αρμόδιες εφορίες τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων, από τις 332.589 φορολογούμενους ανταποκρίθηκαν οι 106.080 (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,9%), ενώ οι υπόλοιποι 226.509 (το 68,1% του συνόλου όσων εκλήθησαν για έλεγχο), δεν μπόρεσαν να φθάσουν στον υπάλληλο. Στις εφορίες οι ουρές είναι τεράστιες και συνήθως μετά από δυο-τρεις ώρες οι περισσότεροι εγκαταλείπουν για να επιστρέψουν την επομένη το πρωί πριν τις 7.30΄ ώστε να έχουν καλή σειρά στις 8.00’ που ανοίγουν οι ΔΥΟ. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να ξαναεπισκεφθούν την εφορία, γιατί συνήθως πάνω μόνο με το Ε1, ενώ χρειάζεται να έχουν εκτυπώσει και το Ε2. Είναι πάντως αμφίβολο, παρά τις προσπάθειες των εφοριών να διεκπεραιωθεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου η εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων. Οι εφοριακοί εργάζονται σε συνθήκες απίστευτης έντασης. Πιθανολογείται μικρή παράταση.

Σε ότι αφορά το Ε9, χιλιάδες φορολογούμενοι πήγαιναν την προηγούμενη βδομάδα στις εφορίες τους για να ρωτήσουν τι να κάνουν, καθώς το σύστημα δεν τους άφηνε να μπουν. Το Taxisnet είχε ουσιαστικά κολλήσει τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις. Η προθεσμία έληγε στις 20. Η πλάκα είναι ότι λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στο ηλεκτρονικό σύστημα, πολλοί φορολογούμενοι είχαν πρόσβαση σε στοιχεία για τα ακίνητα τρίτων, τα οποία μπορούσαν, αν ήθελαν, να αλλάξουν ή και να σβήσουν τελείως. Το πρόβλημα επιβεβαιώθηκε και από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, λύση όμως δεν δόθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια συμπλήρωσης της δήλωσης και να την επαναλάβουν αργότερα.

Η κατασκευή και η επέκταση του Taxisnet αποτελεί ένα διαχρονικό σκάνδαλο που κάποτε θα πρέπει η Πολιτεία να λογοδοτήσει στους πολίτες για το κόστος και τη λειτουργία του. Ο φορολογικός Γολγοθάς είναι μια άλλη βάσανος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, πέρα από την υπερφορολόγηση. Η συζήτηση στις ουρές των εφοριών είναι έντονα πολιτική και οι περισσότεροι περιμένουν τις επόμενες εκλογές για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για τα αγροτεμάχια λήγει στις 14 Οκτωβρίου. Προς το παρόν, το Taxisnet παραμένει κλειδωμένο για όσους θέλουν να διορθώσουν στοιχεία ή να δηλώσουν αγροτεμάχια!!!

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων