Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Πάρτι φοροδιαφυγής και με τις ευλογίες μοναστηριών!

 

503.200 πλαστά και εικονικά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 4.103 πρόσωπα, αγρότες, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, κρατούμενους ελληνικών φυλακών και δεκάδες  μοναστήρια στο όνομα αχυράνθρωπων, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ μετά από ενδελεχείς ελέγχους στις ροές του μαύρου χρήματος και των παράνομων επιδοτήσεων με πλαστά παραστατικά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις υποθέσεις απάτης κατά του Δημοσίου με εικονικά τιμολόγια πρωταγωνιστούν και ιερείς. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν έπειτα από επισταμένους ελέγχους για παραβάσεις ΦΠΑ ότι η Μόνη Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους είχε εμφανίσει εικονικό τιμολόγιο αξίας 600.000 ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα φυλακισμένου που βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών και η Μονή τον παρουσίαζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης. Εικονικά τιμολόγια 270.000 ευρώ ανακαλύφθηκαν και σε άλλη Μονή της Κρήτης, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για να λάβει επιδότηση.

Η εκτεταμένη αυτή κατάσταση απάτης και φοροδιαφυγής θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Πολιτεία σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, στο ύψος των φορολογικών συντελεστών και δεύτερον, στο κατά πόσο το φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο, καθώς τελευταία κερδίζει έδαφος σε επιστημονικούς κύκλους ότι ενίοτε η φοροδιαφυγή είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η αυστηροποίηση του συστήματος δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη λύση. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σχετίζεται με την εχθρότητα των πολιτών απέναντι σε ένα κράτος που τους απομυζά και δεν έχει την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα. Συνεπώς, η επίλυση του προβλήματος είναι βαθύτατα πολιτική και ιδεολογική.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων