Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία

Η πλέον ειδεχθής και αντισυνταγματική διάταξη του μνημονίου θα ενεργοποιηθεί το 2014! Πρόκειται για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εφαρμόζεται όταν υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οπότε θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).

Οι τεράστιες “μαύρες τρύπες” στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιούργησε το PSI επί Βενιζέλου και η χρόνια ολιγωρία των κυβερνήσεων στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και στην ανοχή που επέδειξαν στην μαύρη εργασία απειλούν πλέον κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η κατάσταση χειροτερεύει καθώς οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν δεν αποδίδουν.

Το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (και μαζί με τον ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ). Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ από το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία, ενώ στο «κόκκινο» είναι και το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) του Δημοσίου.

Το οικονομικό κενό του 2013 καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό. Το υπουργείο διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, όμως του χρόνου η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσει σε «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίου. Τα έσοδα εμφανίζουν ανησυχητική υποχώρηση κατά 13%, ενώ δεν αποδίδει η ρύθμιση των οφειλών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τους 700.000 με 800.000 οφειλέτες μόλις 26.000 έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης των χρεών.

Παράλληλα, η Τρόικα απαιτεί: 1) Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, εξέλιξη που δημιουργεί κενό ένα δις ευρώ. 2) Εφαρμογή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων. 3) Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Θα δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες» ανά ασφαλισμένο, ενώ θα παρακολουθούνται τα οικονομικά των φορέων ανά τρίμηνο.

Ορισμένοι υπουργοί εκτιμούν πως οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν την θρυαλλίδα μιας κοινωνικής έκρηξης, καθώς αν την επόμενη χρονιά δεν καλυφθεί το κενό, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 8% με 10%. Κυρίως απειλούνται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αλλά και όσοι καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία, όπου η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις παροχές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων