Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ρωσία κατηγορεί Greenpeace για χουλιγκανισμό

Δύο δημοσιογράφοι και 28 ακτιβιστές έχουν περάσει ένα μήνα στη φυλακή αφού συνελήφθησαν πάνω στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρονται οι κατηγορίες για πειρατεία εναντίον των 28 οικολόγων ακτιβιστών και των δύο ανεξάρτητων δημοσιογράφων.

Οι 30 κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν για χουλιγκανισμό ως μέρος μιας οργανωμένης ομάδας, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 7 χρόνια εν αντιθέσει με τα 15 χρόνια της κατηγορίας της πειρατείας. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βαρύτερες κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο ζωής των ρώσων αξιωματούχων.

«Οι 30 της Αρκτικής δεν είναι χούλιγκαν όπως δεν ήταν και πειρατές,» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Tσούπροβ της Greenpeace Ρωσίας. «Πρόκειται περί μιας εξωφρενικά εξοντωτικής κατηγορίας που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και επτά χρόνια. Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απροκάλυπτη επίθεση στην ίδια την αρχή της ελευθερίας της ειρηνικής διαμαρτυρίας».

Οι 30 κατηγορούμενοι βρίσκονται στη φυλακή από τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν η ρωσική ακτοφυλακή επιβιβάστηκε στο Arctic Sunrise που μετέφερε τους ακτιβιστές της Greenpeace σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Prirazlomnaya, μια υπεράκτια πλατφόρμα στη θάλασσα Pechora, που ελέγχεται από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom.

Το πλοίο ρυμουλκήθηκε πίσω στο λιμάνι του Μούρμανσκ, όπου οι ακτιβιστές κρατούνται προφυλακισμένοι. Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο οι δικαστές απέρριψαν τις αιτήσεις των ακτιβιστών για αποφυλάκιση με εγγύηση.

Η ρωσική νομοθεσία περί χουλιγκανισμού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών. Πριν από λίγο καιρό τα μέλη του πανκ μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot είχαν παραπεμφθεί για «χουλιγκανισμό που υποκινείται από θρησκευτικό μίσος» και είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων