Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Σε πολιτικό ναρκοπέδιο η οικονομία

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ένα ναρκοπέδιο από το οποίο θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να βγει. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν πολλοί αναλυτές, επιχειρηματίες και πολιτικοί παρατηρητές, αλλά και διπλωμάτες, οι οποίοι πέρα από την εύλογη κόπωση των φορολογούμενων, θεωρούν πως ορισμένες εξελίξεις, όπως το «κλείδωμα» των επιχειρήσεων μέσα στη χώρα, αλλά και οι εξελίξεις που πυροδότησε η πολιτική δολοφονία στο Κερατσίνι «παγώνουν» κάθε επιχειρηματική σκέψη. Οι παράπλευρες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν είναι αστάθμητες και πιθανό να οδηγήσουν σε μείζονες ανατροπές του επιχειρηματικού σκηνικού. Επισημαίνουν τις ακόλουθες τρεις εξελίξεις:

Πρώτον, εκτιμάται ότι η ανατροπή της αδράνειας έναντι της ΧΑ εξελίσσεται με απρόσμενες εκφάνσεις. Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής δείχνουν να συμμετέχουν μεγάλοι επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ακόμη και ιερωμένοι που υποστήριζαν οικονομικά τη δράση του κόμματος. Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έχουν ήδη φυλακιστεί, για άλλους εκκρεμούν ποινικές διώξεις, ενώ ανάμεσά τους είναι και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας. Συγκεκριμένα στοιχεία συνδέουν μέλη και τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες της νύχτας και του αθλητισμού, ενώ στοιχειοθετείται φάκελος για κακουργήματα που έχουν να κάνουν με την εκβίαση, απειλή καθώς και για συμβόλαια θανάτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Δεύτερον, υπό την πίεση των καταστάσεων, η Χ.Α. φέρεται να εξετάζει σενάριο παραίτησης όλων των βουλευτών της, προκείμενου να προκληθούν επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, «η Χρυσή Αυγή θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της, που καταπατούνται βάναυσα από μία ξενόδουλη κυβέρνηση». Αν αυτό συμβεί μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Τρίτον, η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο, μεταξύ των προϊσταμένων των εισαγγελιών, για το μανιφέστο της «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.)» που ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας και την σύμπραξη λαού – στρατού, αλλά και για εκπαίδευση 3000 μελών των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής, από πρώην αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων, «πάγωσε» τους πάντες. Η Κ.Ε.Ε.Δ. με διαδικτυακή ανακοίνωση ζητά την «άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης λόγω αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα σε εργασία (άρθρο 22), υγεία, παιδεία, Δικαιοσύνη, ασφάλεια» και την «συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας εκτός πολιτικής σκηνής και συμβούλους από την Ακαδημία Αθηνών».
Επίσης, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί «σε κατάλληλο χρόνο για την διευκόλυνση των εξελίξεων που επιθυμεί ο Ελληνικός λαός».

«Η λίστα των αιτημάτων της ΚΕΕΔ προκάλεσε σύγκρυο σε πολλούς» ανέφερε αξιόπιστη πηγή, η οποία σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα «τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε πολύ μακριά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων