Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Σε τρία στάδια η εξέταση της οικονομίας και μετά … τα κάλαντα!

Η συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι πρόωρη, αφού το δεύτερο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2014, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2016.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Ο κ. Ντάγκι ανέφερε επίσης ότι με τις σημερινές εκτιμήσεις το χρέος είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει κάτι που να αναθεωρεί αυτήν την άποψη.

Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται έως τις 10 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου).

Στα τέλη Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων με αντικείμενο την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016, το οποίο η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το «καυτό» ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού που κατά το ΔΝΤ υπολογίζεται στα 10,9 δισ. ευρώ, θα εξεταστεί οριστικά τον ερχόμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων