Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Σκληρή σύγκρουση για το… χαρτί υγείας

Όταν σου τελειώνει το χαρτί υγείας και απελπίζεσαι γιατί δεν μπορείς πουθενά να βρεις να αγοράσεις, τι κάνεις; Κάνεις κατάληψη στο εργοστάσιο … εάν είσαι βέβαια η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αρεάθα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την «προσωρινή κατάληψη» της χαρτοβιομηχανίας στην πόλη Αράγουα. Σκοπός είναι, όπως εξήγησε, να ελέγξει πώς λειτουργεί «η παραγωγή, το μάρκετινγκ και η διανομή του χαρτιού υγείας».

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει προβλήματα στην παραγωγή και διανομή βασικών αγαθών λόγω του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Το χαρτί υγείας είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που λείπουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του έτους. Για παράδειγμα, στο Καράκας, σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ όταν έρχονται νέες προμήθειες με χαρτιά υγείας.

Η ανεπάρκεια του χαρτιού τουαλέτας – καθώς και προϊόντων όπως το βούτυρο, ο καφές, το λάδι, το αλεύρι και το ρύζι – οξύνθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου όταν η έλλειψη αποθεμάτων στη Βενεζουέλα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ ο πληθωρισμός άγγιξε σχεδόν το 30%.

Οι επιχειρήσεις και η αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης για ελέγχους στις τιμές βασικών αγαθών και αυστηρούς περιορισμούς στο συνάλλαγμα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κατηγορεί τις επιχειρήσεις ότι δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους αργότερα σε υψηλότερες τιμές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων