Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Σόρος: Σκοτώσατε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με μια συγκλονιστική ομιλία στο Κίελο της Γερμανίας, ο προσφάτως νυμφευθείς 83χρονος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επέκρινε τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης ότι λειτουργούν με τρόπο που την οδηγούν στην διάλυση της Ε.Ε. Έκανε λόγο για «Πύρρειο Νίκη» της Γερμανίας στην κρίση του ευρώ, σύμφωνα με το euro2day.gr, σημειώνοντας πως θα ήταν καλύτερα να έχει αποφευχθεί και υπογράμμισε πως δεν ακολουθήθηκε το παράδειγμα των ΗΠΑ που με το Σχέδιο Μάρσαλ ανασυγκρότησαν την Ευρώπη.

«Η κρίση της ευρωζώνης έχει τώρα τελειώσει. Αυτό έγινε επίσημα με τις εκλογές στη Γερμανία, όπου οι κανόνες διακυβέρνησης του ευρώ δεν συζητήθηκαν καν. Το σύστημα που προέκυψε από την κρίση, όμως, δεν είναι διόλου ικανοποιητικό. Οι επικρατέστεροι οικονομολόγοι θα το χαρακτήριζαν εξισορρόπηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Εγώ θεωρώ ότι απέχουμε πολύ από μία εξισορροπημένη κατάσταση. Η κρίση του ευρώ έχει ήδη μεταμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάτι ριζικά διαφορετικό από τον αρχικό της στόχο. Η Ε.Ε. επρόκειτο να είναι μία εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών που παραδίδουν μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό. Αυτό, όμως, μετατράπηκε σε μία σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών που εκ φύσεως είναι υποχρεωτική και άνιση. Όταν μία χώρα οφειλέτης αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι πιστώτριες έχουν το πάνω χέρι. Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν απλώς διαιωνίζουν αυτήν την κατάσταση. Αυτό, όμως, είναι πολιτικά μη αποδεκτό και έχει τη δύναμη να καταστρέψει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο οι πιστωτές είναι σε θέση να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το κάνουν» είπε χωρίς περιστροφές ο Τζόρτζ Σόρος στο γερμανικό κοινό του.

Καταλήγοντας ο Σόρος σημείωσε: «Μόνο η Γερμανία μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία γιατί είναι η χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και βρίσκεται στο τιμόνι. Δεν είναι εύκολο να παραδεχθείς και να διορθώσεις τα λάθη σου. Εάν η Γερμανία το κάνει, τότε θα κερδίσει τη διαρκή ευγνωμοσύνη της υπόλοιπης Ευρώπης. Εάν όχι, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η Γερμανία έχει προκαλέσει έναν εφιάλτη που τα θύματα της ισχύουσας πολιτικής ζουν και στο ξύπνιο τους».

Με δυο λόγια, το συμπέρασμα. Οι κανόνες του ευρώ μετέτρεψαν τους ισχυρούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τραπεζίτες που δίνουν δάνεια με επαχθείς όρους που προσβάλλουν τους λαούς και δημιουργούν συνθήκες «αποικίας χρέους». Έτσι, η Ε.Ε. έχει αλλάξει πολύ από τον αρχικό της σκοπό με αποτέλεσμα να πάψει να είναι μια εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων