Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Τα ψυγεία στέλνουν spam αν πέσουν θύμα χάκερ

Ακόμη και τα ψυγεία μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλεία «κυβερνο-επίθεσης», σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, το ψυγείο συμμετείχε ανάμεσα σε 100.000 άλλες συσκευές που απάρτιζαν το εν λόγω κακόβουλο δίκτυο (botnet). Η επίθεση είχε ως στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «έξυπνες» τηλεοράσεις.

Σύμφωνα με το BBC, ο καταιγισμός των ανεπιθύμητων μηνυμάτων διήρκεσε μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2013 και 6 Ιανουαρίου 2014. Εκτιμάται ότι στάλθηκαν περίπου 750.000 κακόβουλα μηνύματα “spam”, η διαδικτυακή διαδρομή των οποίων πέρασε μέσα από παραβιασμένες συσκευές όπως το «έξυπνο» ψυγείο.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το 25% περίπου αυτών των μηνυμάτων δεν πέρασαν καθόλου μέσω των παραδοσιακών διαύλων. Αντίθετα, το κακόβουλο λογισμικό σε μεγάλο βαθμό εγκαταστάθηκε και διοχετεύτηκε μέσω άλλων «έξυπνων» συσκευών, όπως οι «λευκές» συσκευές της κουζίνας και τα συστήματα οικιακών πολυμέσων που συνήθως είναι συνδεδεμένα με τηλεοράσεις.

HTML tutorial

Οι ιδιοκτήτες των συσκευών δεν γνώριζαν ότι οι συσκευές τους είχαν ενταχθεί στο κακόβουλο δίκτυο και είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποστολή των ανεπιθύμητων μηνυμάτων σε άλλους χρήστες και επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της Proofpoint, Ντέηβιντ Νάιτ, προειδοποίησε ότι τέτοιες επιθέσεις θα γίνουν συχνότερες στο μέλλον, καθώς οι συσκευές ενός σπιτιού γίνονται ολοένα πιο «έξυπνες» και διασυνδέονται στο διαδίκτυο.

«Πολλές από αυτές τις συσκευές, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν χαμηλό επίπεδο προστασίας και οι καταναλωτές ουσιαστικά δεν έχουν κανένα τρόπο να ανιχνεύσουν ή να διορθώσουν τα προβλήματα, όταν αυτά συμβαίνουν», συμπλήρωσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων