Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Τουρκική αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ σε Έλληνες κληρονόμους

Απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το EurActiv.gr, υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 5.000.000 ευρώ για υλική βλάβη, στους Έλληνες υπηκόους Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά που ζουν στην Κατερίνη, στους οποίους οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει, λόγω της ιθαγένειάς τους και την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, να κληρονομήσουν την ακίνητη περιουσία της αδελφής τους στην Τουρκία. Η απόφαση προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να πληρώσει και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Οι παραβιάσεις της προστασίας της περιουσίας από την Τουρκία είναι πολλές και συστηματικές, γι΄ αυτό και η συγκρότηση νομολογίας που θα δικαιώνει όσους έχουν περιουσίες στη χώρα αυτή ή δικαιώματα, είναι σημαντική. Με προγενέστερη απόφασή του το Δικαστήριο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, εκδικάζοντας την σχετική υπόθεση (Φωκάς κατά Τουρκίας) είχε καταδικάσει τελεσίδικα την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας.

Οι αποφάσεις του ΔΑΔ είναι κρίσιμες και πολιτικά εκμεταλλεύσιμες στο επίπεδο των διπλωματικών πιέσεων που μπορούν να ασκηθούν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων