Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Τρόικα: Εμείς δεν ζητήσαμε οριζόντια μέτρα!

Γράφει ο Ceteris Paribus

Εγκλωβισμένη στο στόχο «Όχι νέα οριζόντια μέτρα», η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε δεινή θέση. Η τρόικα δηλώνει απορημένη «Μα, εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε οριζόντια μέτρα» και επαναφέρει το παιχνίδι στο «σωστό γήπεδο»: σημασία έχει πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή ποιο είναι το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Αυτή η αντιπαράθεση, που μοιάζει με διάλογο κωφών, έχει την προϊστορία της. Εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο παράγοντες της τρόικας, με προεξάρχοντες παράγοντες του ΔΝΤ, θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είτε επειδή δεν έχει την πολιτική βούληση, είτε επειδή είναι υποχείριο των κυκλωμάτων της διαπλοκής, δεν θέλει και δεν μπορεί να μαζέψει φόρους από τους πλούσιους, να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να τα βάλει με το «πελατειακό κράτος», με αποτέλεσμα να καταφεύγει στα οριζόντια μέτρα για να καλύψει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τι λέει δηλαδή η τρόικα; Τα οριζόντια μέτρα είναι προϊόν της δικής σας αδυναμίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης να πάρετε τα στοχευμένα μέτρα που πρέπει… Πιο θεαματικό άδειασμα της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να υπάρξει!

Τώρα, η κυβέρνηση εκλιπαρεί (όπως γράψαμε ήδη) την τρόικα να μειώσει τις απαιτήσεις της για το ύψος των μέτρων από 2 δισ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ. ώστε τα «κάθετα» μέτρα να μην της πέσουν… πολύ βαριά και καταφύγει μόνη της, για μία ακόμη φορά στα «οριζόντια» μέτρα χωρίς να της το ζητάει η τρόικα!
Διότι απλούστατα όλα όσα διαρρέουν σαν πιθανά «κάθετα» μέτρα δεν μπορούν να γεμίσουν το σακούλι των 2 δισ. ευρώ. Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι τα μέτρα στον τομέα του ασφαλιστικού και των συντάξεων (μείωση επικουρικών, ενοποίηση επικουρικών ταμείων, νέα μείωση του εφάπαξ κ.λπ.) μόλις και μετά βίας εξοικονομούν 500 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα υπό τον όρο ότι οι περικοπές θα είναι «βαριές»… Αν η τρόικα δεχόταν να μειωθεί το ύψος των νέων μέτρων στο 1 δισ. ευρώ, η κατάσταση κάπως θα… βολευόταν, αλλά χθες η Κομισιόν ξεκαθάρισε τα πράγματα: 2 δισ. ευρώ… ακατέβατα!

Έτσι, η κυβέρνηση βρίσκεται στη θέση είτε να πάρει πολύ σκληρά «στοχευμένα» μέτρα στις συντάξεις και το δημόσιο τομέα είτε να προτιμήσει η ίδια να πάρει «οριζόντια» μέτρα. Ας σημειώσουμε ότι η «ευαισθησία» πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης, που κατά τ’ άλλα είναι ιδιαιτέρως… ανθεκτική όταν πρόκειται να την πληρώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, αντίθετα «χτυπάει κόκκινο» όταν πρόκειται να θιγούν «κάστρα» του δημόσιου τομέα… Και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήδη υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απειλούν ευθέως την κυβέρνηση με «λευκή απεργία» και με μαζική προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν «κατακρεουργηθεί» το εφάπαξ, ενώ ανάλογες αντιδράσεις έχουμε και από το χώρο των επικουρικών ταμείων και ιδιαίτερα των «ευγενών», αλλά όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα είναι μέτρα, και οσονούπω η κυβερνητική… ευρεσιτεχνία του διαχωρισμού τους σε «οριζόντια» και «κάθετα» θα καταρρεύσει με πολύ πάταγο! Η τρόικα αποκάλυψε το «μυστικό»: βάλτε «χέρι» στις «ευγενείς» συντάξεις και στα κάστρα του δημόσιου τομέα, αλλιώς εσείς θα φταίτε αν καταφύγετε στα «οριζόντια» μέτρα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων