Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

«Τσιμπήσαμε» θέσεις στην επιχειρηματικότητα

Βελτίωση της διεθνούς κατάταξης της ελληνικής οικονομίας ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον κατά έξι θέσεις, σε σχέση με πέρυσι, προκύπτει από την έκθεση «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 78η θέση μεταξύ 185 χωρών.

Συνολικά, την τελευταία διετία η Ελλάδα ανέβηκε 28 βαθμίδες στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς πέρυσι βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις.

Η κύρια αιτία για τη φετινή άνοδο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται εφέτος στην 36η θέση από 146η πέρυσι. Η βελτίωση κατά 110 θέσεις, όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης,το οποίο και γνωστοποίησε τα στοιχεία, είναι η καλύτερη μεταξύ όλων των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα και μια από τις υψηλότερες βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά στη συγκεκριμένη έκθεση.

Στα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που αξιολογήθηκαν στη φετινή έκθεση και ελήφθησαν ύστερα από συνεννόηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική και η ρύθμιση με την οποία για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών αρκεί απλή ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και θεώρηση όλων των στοιχείων.

Αντίθετα, επιδείνωση της σχετικής θέσης της χώρας καταγράφεται σε τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων