Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

100 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες

Οσονούπω αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα τρέξει (γιατί ο χρόνος πιέζει) το νέο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά σε νέους αγρότες. Ανακοινώσεις, οι οποίες βεβαίως θα περιλαμβάνουν κι όλα τα απαραίτητα στοιχεία για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ήτοι προϋποθέσεις, ύψος ενίσχυσης αλλά και πόσους θα αφορά τελικά αυτή η δράση.

Τούτο είναι σαφώς ανεξάρτητο από το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο νέων αγροτών στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτική, η οποία ειρήσθω εν παρόδω φαίνεται να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις…
Με τον πληθυσμό των νέων ηλικιακά αγροτών (κάτω των 40 ετών) στην Ευρώπη να αποτελεί μόνον το 6% του συνολικού αριθμού όσων ασχολούνται με τον τομέα, αποφάσισαν να δείξουν προνομιακή μεταχείριση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ αυξάνοντας τα κονδύλια πρώτης εγκατάστασης. Για νέους ηλικιακά αγρότες έως 40 ετών, το τονίζουμε κι όχι για όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με την γεωργία, είναι «νέοι» στο χώρο δηλαδή. Όχι ότι όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα δεν θα τύχει ενίσχυσης, στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων. Κάθε άλλο, απλώς δεν θα ενισχυθεί οικονομικά με όσα θα πάρει κάποιος άλλος που θα έχει και το προσόν της ηλικίας.

Πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν πως τα ποσά ανά νέο αγρότη που θα δοθούν για πρώτη εγκατάσταση μπορεί να φτάνουν και τα 70.000 ευρώ. Θα δείξει.

Στα καθ’ υμάς τώρα, υπολογίζεται ότι περί τα 45 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τα επόμενα 6 χρόνια, θα διατεθούν σε νέους αγρότες. Περί τα 270 εκατ. ευρώ δηλαδή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων