Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

25η Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά, ο παραδοσιακός

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου. Όμως, το μαγείρεμα του σωστού μπακαλιάρου με σκορδαλιά, όπως επιτάσσει η ημέρα, χρειάζεται μία συγκεκριμένη προεργασία.

Για αρχή, φροντίζουμε να αγοράσουμε τον μπακαλιάρο δύο μέρες πριν τον μαγειρέψουμε γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Πλένουμε καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι, αφαιρούμε με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε μερίδες.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί καθώς τον κόβουμε, βλέπουμε ότι η πέτσα του, με λίγη προσπάθεια αποχωρίζεται από τη σάρκα.

Αν τον μαγειρέψετε σε κροκέτες τότε θα χρειαστεί να αφαιρέσετε την πέτσα και να τον ξεψαχνίσετε. Αν τον θέλετε σε κομμάτια, καλό θα ήταν να κρατήσετε την πέτσα του.

Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Κανονικά, χρειάζεται τουλάχιστον ένα 24ωρο να ξαλμυρίσει, δηλαδή να παραμείνει σε νερό που θα αλλάζει ανά 3 περίπου ώρες,

Άλλοι ισχυρίζονται ότι χρειάζεται να αλλάζει σε καθαρό νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα. Αν τον θέλετε τελείως ανάλατο, θα χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία με το καθαρό νερό ένα 24ωρο επιπλέον.

Θυμηθείτε την τελευταία φορά που θα του αλλάξετε το νερό, αυτό θα πρέπει αν είναι χλιαρό. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο τρυφερός.

Όταν ο μπακαλιάρος μαλακώσει, τα κόκκαλά του αφαιρούνται πιο εύκολα. Τότε είναι κακή στιγμή να αφαιρέσετε, έστω τα περισσότερα.

Στη συνέχεια τον σκουπίζετε καλά με μία πετσέτα και απορροφητικό χαρτί, πιέζοντας τα κομμάτια. Αν περισσέψουν κομμάτια, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη σε ειδικά αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα.

Το κουρκούτι του μπακαλιάρου

Συνταγές για κουρτούτι υπάρχουν πάμπολες. Ωστόσο, μία από τις καλύτερες και δοκιμασμένες που πετυχαίνει πάντα περιλαμβάνει 11/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα, ½ κ.γ. ζάχαρη, λίγο αλάτι.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κρύο νερό στο κουρκούτι είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι. Μουλιάστε καλά το ψάρι στο κουρκούτι.

Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνετε τον χυλό στο καυτό λάδι, πολύ αραιά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια. Αν σας αρέσει το πιο πικάντικο κουρκούτι μπορείτε να προσθέσετε 1κ.γ. γλυκιά πάπρικα.

Το τηγάνισμα του μπακαλιάρου

Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ή ακόμα και μισό από το ένα και μισό από το άλλο καθώς το ελαιόλαδο δίνει άρωμα, το σπορέλαιο τραγανάδα.

Αρκεί να βάλετε άφθονο λάδι και να το κάψετε αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετό. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια στραγγίστε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Η συνταγή βήμα βήμα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων