Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

94.000 η μέση οφειλή στις τράπεζες!

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 94.000 ευρώ σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 3 στα 4 στεγαστικά δάνεια είναι «κόκκινα» και το 65% των πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων πληρώνονται εκπρόθεσμα. Οι υπερχρεωμένοι πολίτες εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% στα αστικά κέντρα, ενώ υψηλότερο είναι το ποσοστό για εκείνους που κατοικούν στην περιφέρεια.

Από το 2011 και έπειτα, 250.000 δάνεια έχουν χορηγηθεί σε άτομα με ετήσιο εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ. Σήμερα το 35,3% αυτών είναι άνεργοι. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για την πορεία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί της, έχει ήδη καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλετών με τις τράπεζες, ενώ έχουν εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό.

Τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται σε 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον35 δισ. ευρώ.Το 61,6% των δανείων που έχουν χορηγηθεί είναι στεγαστικά, ενώ το 31,2% είναι καταναλωτικά.

Είναι προφανές ότι με την υψηλή ανεργία, την υπερφορολόγηση, το κούρεμα μισθών και συντάξεων, όλο και πιο λίγοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και το πρόβλημα έχει φθάσει σε αδιέξοδο, που μόνο μια ρηξικέλευθη πολιτική μπορεί να σώσει τράπεζες και οικονομία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων