Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Αφγανιστάν: Η νέα σημαία του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν

Χτες, 19/8, ήταν η 102η επέτειος της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τη βρετανική κατοχή. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλλάχ Μουτζαχίντ, ανακοίνωσε μέσω Twitter την αναβίωση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν δείχνοντας και τη «νέα» σημαία της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC μια ομάδα Αφγανών, με αφορμή την επέτειο διαδήλωσαν κρατώντας τις κανονικές σημαίες. Μάλιστα στην πόλη Ασανταμπάντ, στα ανατολικά της χώρας οι διαδηλώσεις αυτές συνοδεύτηκαν από την βίαιη αντίδραση των Ταλιμπάν και σημειώθηκαν πυροβολισμοί και τραυματισμοί. Οι αρχές ανέφεραν προς υπήρξαν τρεις νεκροί σε παρόμοια διαδήλωση στην πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Ο Βαγγέλης Χωραφάς, Διευθυντής ιστοσελίδας geoeurope.org, σχολίασε για το γεγονός:

«Πριν από λίγες ώρες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλλάχ Μουτζαχίντ ανακοίνωσε στο Twitter την αναβίωση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Η επιλογή της ημερομηνίας, 19 Αυγούστου δεν ήταν τυχαία, καθώς συμπίπτει με την 102η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από την βρετανική κατοχή.

Έδωσε επίσης και την εικόνα της νέας σημαίας της χώρας.

Στη βάση της σημαίας υπάρχει η Shahada, η ομολογία πίστης στο Ισλάμ. Το ανοικτό βιβλίο είναι το Κοράνι και τοποθετείται πάνω από όλα τα σύμβολα. Κάτω από το Κοράνι υπάρχει το Mirab, ένα μέρος του τζαμιού που δείχνει την Qibla, την κατεύθυνση της Μέκκα. Γύρω υπάρχει το σιτάρι που συμβολίζει την ζωή, καθώς και τον αγροτικό χαρακτήρα της οικονομικής βάσης του Αφγανιστάν. Τέλος υπάρχουν τα Saif , τα σπαθιά που συμβολίζουν την βούληση για την υπεράσπιση όλων των προηγούμενων».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων