Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη δήλωση Ε9 – οι νέοι κωδικοί

Σε «λίφτινγκ» στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό Ε9, το οποίο αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, προχώρησε η ΑΑΔΕ προσθέτοντας νέους κωδικούς για ημιτελή κτίσματα αλλά και για όσους αποκτούν την πλήρη κυριότητα των ακινήτων.

Με τις αλλαγές στο Ε9, οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην ορθή αποτύπωση της περιουσιακής τους εικόνα, αποφεύγοντας λάθη που στοιχίζουν σε χρόνο και χρήμα ενώ παράλληλα κερδίζουν εκπτώσεις στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Οι νέοι κωδικοί εφαρμόζονται για τις δηλώσεις 2023 και μετά, τις οποίες μπορούν να υποβάλουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 12 Απριλίου 2023, μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9

Ειδικότερα, προβλέπεται νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή. Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα. Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Σημειώνεται ότι για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 60%.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της Απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ot.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων