Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ανδρέας Μαυρογιάννης για Κυπριακό: «Αυτό που συμβαίνει είναι δραματικό»

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει είναι δραματικό» και πως αυτή «είναι ίσως η τελική φάση της πλήρους καταστροφής των προοπτικών και της λύσης και της επανένωσης του τόπου».

Στην εκδήλωση έγινε συζήτηση με αφορμή το Κείμενο Πολιτικής του Καθηγητή, Προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανδρέα Θεοφάνους, με τίτλο «Το Κυπριακό μετά την Άτυπη Πενταμερή – Η Πρόταση για ένα Φυσιολογικό Κράτος».

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως «αυτό που επιζητούν και η Τουρκία και οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, ως πρώτη τους προτεραιότητα, δεν είναι τα δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο αλλά δυο οντότητες, οι οποίες θέτουν από κοινού κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ιδιαίτερα θέματα εξωτερικής εκπροσώπησης και εκπροσώπησης στην ΕΕ, ούτως ώστε αφενός να έχουν την ανεξαρτησία τους, και αφετέρου να μπορεί η Τουρκία να ελέγχει και το σύνολο της Κύπρου και να έχει και χέρι και λόγο στα της ΕΕ».

«Αυτή είναι η πραγματική και η τελική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς» και επισήμανε πως μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας «μας είχαν μιλήσει για δυο κράτη και μετά δοκίμασαν να μας παρουσιάσουν ως υποχώρηση το ότι λένε μεν για δυο κράτη, αλλά θα μπορούσε να ήταν και κυριαρχική ισότητα».

Αυτό στην πραγματικότητα, «είναι επιδείνωση της έννοιας των δυο κρατών», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, προσθέτοντας «αυτό είναι το αφήγημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων