Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Απολογία Γιούνκερ

Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των εγγράφων σχετικά με το φορολογικό σύστημα στο Λουξεμβούργο (LuxLeaks), που είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένοι πολιτικοί να ζητήσουν ακόμα και την παραίτησή του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων για να απαντήσει δημοσίως στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας την οποία κυβέρνησε για 19 έτη. «Δεν πρόκειται να υπάρξει περίπτωση Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαρκέτε Βεστάγκερ θα δράσει ανεξάρτητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων στην Ε.Ε., πρόταση με την οποία θα ασχοληθεί προσωπικά ο Πιερ Μοσκοβισί και κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν. «Χρειαζόμαστε περισσότερη φορολογική εναρμόνιση στην Ε.Ε για να αποφύγουμε περιπτώσεις φοροδιαφυγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ του φορολογικού ανταγωνισμού αλλά δήλωσε πως μετανιώνει για το γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο ανταγωνισμός οδήγησε σε φοροδιαφυγή. «Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος του Λουξεμβούργου. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο. Μπορώ μόνο να δεχθώ την πολιτική ευθύνη».

HTML tutorial

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να εμφανιστεί, αργότερα σήμερα, και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει και στις ερωτήσεις των μελών του Σώματος, κάτι που είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων