Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Άτοκα δάνεια για νησιωτικές επιχειρήσεις

Άτοκα δάνεια για επενδύσεις σε 62 νησιά της χώρας ξεκίνησαν να δίνουν οκτώ τράπεζες με τη στήριξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Η χρηματοδότηση αυτή αφορά σε δεκάδες επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς κλάδους. Πρόκειται για δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να ασκήσει με τη δανειοδότηση κάποιος για πρώτη φορά, αλλά και για όσους ασχολούνται με αυτές προκειμένου να αποκτήσουν εξοπλισμό ή να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Τα νησιά αυτά τα οποία αφορά το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών έχουν πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Για αυτά το επιτόκιο είναι μηδενικό. Αποτελούν την πλειοψηφία στο σύνολο των 99 που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «νησιωτική επιχειρηματικότητα». Για τα υπόλοιπα με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων το επιτόκιο είναι χαμηλό και φτάνει το 2,8%.

Τα ποσά των δανείων κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ, και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως κεφάλαια κίνησης είτε για τη χρηματοδότηση μικρών επενδύσεων.

Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% τουλάχιστον θα το εισφέρει η επιχείρηση πριν από την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, NΕΑ PROTON BANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΤΕ, Παγκρήτια Συνεταιριστική, ATTICA BANK, PROBANK A.E., Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις συγκεκριμένες τράπεζες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων