Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Β.Κορέα: Θα «παγώσουμε» το πυρηνικό πρόγραμμα αν λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε πως δεν έχει λόγο να διαθέτει πυρηνικά όπλα και να κάνει πυρηνικές δοκιμές εφόσον λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ενώ ξεκίνησε διάλογο με τη Νότια Κορέα, όπως δήλωσε ο Τσουγκ Γκιουγιόν, επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της Σεούλ, μετά τη συνάντηση που είχεμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ χθες, Δευτέρα.

Ο Τσουνγκ πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ εξέφρασε επίσης την προθυμία να “παγώσει το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών κεφαλών” εφόσον ξεκινήσει διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες “για το θέμα της αποπυρηνικοποίησης”.

Βόρεια και η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής, την πρώτη τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία, στα τέλη Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία στη Σεούλ.

Οι ηγέτες και των δύο χωρών αναμένεται να λάβουν μέρος στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, θα γίνει σε ουδέτερο μέρος και συγκεκριμένα στο Πανμουντζόν, 53 χιλιόμετρα βόρεια της Σεούλ.

«Ο Νότος και ο Βορράς συμφώνησαν να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών τους έτσι ώστε να υπάρξουν στενές διεργασίες και μείωση της στρατιωτικής έντασης, ενώ συμφώνησαν ακόμη να επικοινωνήσουν – για πρώτη φορά – τηλεφωνικά πριν την τρίτη συνάντηση Νότου – Βορρά», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων