Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Δ. Μιχαηλίδου: Έως τις 15 Οκτωβρίου τα σχολικά γεύματα σε 210.000 μαθητές – Πώς θα ενταχθεί κάποιος στον Προσωπικό Βοηθό (video)

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τα σχολικά γεύματα που θα αρχίσουν να διανέμονται δωρεάν σε 270 σχολεία και 210.000 καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές καθώς και για τα καινοτόμα προγράμματα του «Προσωπικού Βοηθού» και της «Κυψέλης».

«Για πρώτη φορά τα γεύματα θα δοθούν στις αρχές Οκτώβρη, εκεί που κάθε χρόνο δίνονταν Νοέμβρη με Δεκέμβρη» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου εξηγώντας ότι το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης μαθητών προϋποθέτει τη συγκατάθεση των γονέων.

«Ο γονιός πρέπει να θέλει το παιδί του να πάρει γεύμα» δήλωσε ενώ απαντώντας γιατί δεν ξεκίνησε το πρόγραμμα ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς επισήμανε ότι χρειάστηκε να συγκροτηθούν πρώτα οι σχολικές επιτροπές, έτσι ώστε να οριστούν ποιοι δάσκαλοι παραλαμβάνουν τα γεύματα και ποιοι τα διανέμουν μετά στα παιδιά». Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου ότι η διανομή των γευμάτων θα αρχίσει να υλοποιείται σε συγκεκριμένα σχολεία της χώρας πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

 

Αναφερόμενη στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, το οποίο έρχεται σε thermo box, σε μικρή ακτίνα από το σχολεία. «Είναι με διατροφικές αξίες τις οποίες μάς έχει υποδείξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», σύμφωνα και με το τι αρέσει στα παιδιά συμπλήρωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Γεύματα σε όλα τα παιδιά

«Είναι ένα ζεστό γεύμα μαζί με σαλάτα και φρούτο, το οποίο πηγαίνει κάθε μέρα σε όλα τα παιδιά του σχολείου. Τα σχολικά γεύματα δεν πηγαίνουν μόνο στα πιο ευάλωτα παιδιά ενός σχολείου για να μην υπάρχουν διακρίσεις, στιγματίζονται τα παιδιά που τα παίρνουν» προσέθεσε.

Όσον αφορά το πώς γίνεται η επιλογή των σχολείων τόνισε ότι αυτό προκύπτει από μια πολυκριτιριακή μελέτη που υπολογίζει τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το ποσοστό ανεργίας και τη δυναμικότητα ευρέσεως εργασίας, στοχεύοντας στα σχολεία και στα γεωγραφικά τμήματα που είναι πιο κοινωνικά ευάλωτα.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προσωπικό βοηθό

Η κ. Μιχαηλίδου μίλησε στις «Συνδέσεις» και για τον θεσμό του «προσωπικού βοηθού» λέγοντας ότι πριν από λίγα χρόνια το να έχει ένας άνθρωπος σε ανάγκη κάποιον να τον βοηθάει ήταν μια μικρή πολυτέλεια.

«Σαν κράτος δεν περιοριζόμαστε στο επίδομα αναπηρίας, δηλαδή στην άμεση οικονομική ενίσχυση του ατόμου με αναπηρία που τώρα παίρνει τα Χριστούγεννα δίνουμε άλλη μια έκτακτη δόση, αλλά πηγαίνουμε παραπάνω σε ενεργητικές πολιτικές. Είχε ανοίξει η πλατφόρμα στην Αττική για άτομα με αναπηρία να κάνουν αίτηση αν χρειάζονται προσωπικό βοηθό. Tην Δευτέρα (26/9) άνοιξε η πλατφόρμα για τους προσωπικούς βοηθούς, δηλαδή για άτομα που είτε μπορεί να μην έχουν εργασία και θέλουν να εργαστούν με αμοιβή και ασφάλιση από το κράτος, είτε για άτομα που ήδη εργάζονται ως προσωπικοί βοηθοί και αυτό που θέλουμε είναι να τους πληρώνει το κράτος και όχι το άτομο με αναπηρία, είτε για άτομα που ξέρουν όλοι όσοι έχουν αναπηρία και θέλουν να τους υποδείξουν».

 

Στόχος, όπως είπε, είναι να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν «όλοι όσοι έχουν αναπηρία και όσοι ψάχνουν για δουλειά να έχουν μια καλοπληρωμένη δουλειά, φροντίζοντας ένα άτομο με αναπηρία». Υπάρχουν αιτήσεις όχι από άτομα με αναπηρία, από ανθρώπους που δουλεύουν ως προσωπικοί βοηθοί.

«Η πλατφόρμα άνοιξε την Δευτέρα. Έχουμε ήδη λάβει κάποιες εκατοντάδες αιτήσεις. Είναι πληρωμένη και εξασφαλισμένη δουλειά και βοηθά, βέβαια, και τα άτομα με αναπηρία να είναι ανεξάρτητα στην κοινωνία», πρόσθεσε η υφυπουργός.

«Για να αφήσουμε τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθεριών στον ίδιο τον ωφελούμενο, τα άτομα με αναπηρία, είπαμε ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος είτε έχει πτυχίο είτε δεν έχει, εφόσον μιλάει ελληνικά, μπορεί να κάνει αίτηση για προσωπικός βοηθός, εφόσον περάσει πριν συγγνώμη μια πολύ σύντομη εκπαίδευση, η οποία μπορεί να είναι και ασύγχρονη. Για να ξέρει ποιες είναι οι ευθύνες του και ποια είναι τα δικαιώματά του. Οποιοσδήποτε συμπολίτης μας μπορεί να γίνει προσωπικός βοηθός και το άτομο με αναπηρία σύμφωνα με αυτά που θέλει και ο ίδιος και χρειάζεται» αποκάλυψε η κ. Μιχαηλίδου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η μόνη προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος ως προσωπικός βοηθός είναι να έχει λευκό ποινικό μητρώο, μια συνθήκη που ισχύει για  όλες τις κοινωνικές δομές.

Τι είναι το πρόγραμμα Κυψέλη

Σε ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάζεται φέτος, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας για το «Πρόγραμμα Κυψέλη» που ξεκινάει πριν τα Χριστούγεννα πιλοτικά σε Αθήνα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα υπάρχει αυτή η ανίχνευση αναπηριών και ακόμα και μαθησιακών δυσκολιών, εκεί όπου αυτό είναι εφικτό», ανέφερε σχετικά.

 

Όσον αφορά την «Κάρτα Αναπηρίας» που έχει απασχολήσει πάρα πολύ κόσμο η κ. Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι θα υλοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου μέσω της εφαρμογής Wallet Gr. «Στην εφαρμογή στο κινητό μας, όπου πλέον έχουμε τον εμβολιασμό, την ταυτότητα, το διαβατήριο θα μπει από την 1η Νοεμβρίου και η αναπηρία για μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας. Αυτό σημαίνει ότι σε τρεις κατηγορίες από 50% – 66%, από 67% – 80% και από 80% και πάνω, ώστε όλοι όσοι έχουν αναπηρία να μην χρειάζεται να ανοίξουν όλους τους φακέλους μπροστά σε όλο τον κόσμο».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων