Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και της βιώσιμης ανάπτυξης

Του Κωνσταντίνου Ξιφαρά*

Καθώς βρισκόμαστε στη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα γίνονται ολοένα και πιο ορατές οι δομικές αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία. Επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλαγές στην εργασία και σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, νέα παραγωγικά μοντέλα στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που εκτυλίσσεται ήδη, είναι ορισμένες από τις αλλαγές.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων σε όλο σχεδόν τον κόσμο, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, καλούνται να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση του πληθωρισμού που καλπάζει ως απόρροια των τεκτονικών αλλαγών στην παραγωγή και, κατά συνέπεια, στην προσφορά και ζήτηση.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν είναι άλλη από την ενέργεια. Η μείωση της παραγωγής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση αυξάνεται, έχει οδηγήσει στο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η οποία συμπαρασύρει όλη την παραγωγική αλυσίδα, με αποτέλεσμα ένα γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων.

Χαρτογραφώντας κανείς το ενεργειακό περιβάλλον, δεν μπορεί να αγνοήσει την κλιματική αλλαγή που επελαύνει και τις πολιτικές που χαράσσονται για την άμβλυνση των συνεπειών της και τη μετάβαση σε μια ενεργειακά ουδέτερη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών, έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι που αφορούν στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα αρχικά -όπως το φυσικό αέριο- και πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το European Green Deal και σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελούν τον «οδικό χάρτη» για την ενεργειακή μετάβαση, με το φυσικό αέριο να κατέχει δεσπόζουσα θέση στο ενεργειακό μίγμα για τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελεί ουσιαστικά το καύσιμο που θα κινήσει την οικονομία στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Προκλήσεις

Ωστόσο, η διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενέχει προκλήσεις. Από τη μια πλευρά η γεωπολιτική αστάθεια και από την άλλη ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, διαμορφώνουν μια ευαίσθητη ισορροπία με την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των οδεύσεων του φυσικού αερίου να αναδεικνύονται σε βασικές στρατηγικές προτεραιότητες. Σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον που απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς, η κάθε χώρα στρέφεται στα assets που διαθέτει.

Για την Ελλάδα, ένα τέτοιο asset είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία σήμερα -έπειτα από σειρά κρίσιμων στρατηγικών κινήσεων της Διοίκησης- έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα μας, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Μέσα από τον απόλυτα επιτυχημένο εταιρικό μετασχηματισμό που ολοκληρώσαμε πέρυσι, έχουμε καταφέρει όχι μόνο να απορροφήσουμε τις αναταράξεις που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες ανάγκες των πελατών, να ενισχύουμε συνεχώς τη συμβολή μας στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ελλάδας και της Ευρώπης και να βελτιώνουμε το συνολικό αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Το επόμενο καθοριστικό βήμα που ακολούθησε τον εταιρικό μετασχηματισμό, ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός νέου business plan το οποίο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και επενδύσεις προστιθέμενης αξίας που μας προετοιμάζουν από τώρα για το μέλλον της ενέργειας.

Η συνεχής επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου αποτελεί εφαλτήριο για την αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής των παρόχων ενέργειας. Συμβάλλουμε ενεργά σε αυτή την επέκταση αξιοποιώντας τεχνολογίες του αύριο, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο μικρής κλίμακας (Small Scale LNG), το πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), ενώ είμαστε σε διαδικασία διαγωνισμού ανάθεσης για την κατασκευή ενός καινοτόμου πλοίου μεταφοράς για την προώθηση του LNG ως καυσίμου για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας γίνεται συνώνυμο της αεριοκίνησης επεκτείνοντας διαρκώς το δίκτυο πρατηρίων FISIKON και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενημέρωσης.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 250MW και εστιάζουμε στην ανάπτυξη του βιομεθανίου αλλά και του υδρογόνου, συμμετέχοντας ενεργά ως ιδρυτικό μέλος στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο και συντονίζοντας το έργο White Dragon.

Παρέμβαση

Καταλυτική είναι επίσης η παρουσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά ενέργειας, όπου η εταιρεία παρενέβη ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου κατά την παρούσα κρίση. Απορροφήσαμε το 16% των ανατιμήσεων για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και σε πολύ μεγαλύτερη έκπτωση στα τιμολόγια φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, το προηγούμενο διάστημα, επαναδιαπραγματευθήκαμε αποτελεσματικά τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, πετυχαίνοντας να μειώσουμε τις τιμές και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, ενώ επιστρέψαμε στους πελάτες μας 120 εκ. Ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Ενεργειακή ασφάλεια

Αποστολή μας είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ιδιαίτερα κινητική. Πέραν από τη διαχρονική στήριξη διεθνών ενεργειακών projects στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως οι αγωγοί TAP, IGB, Poseidon και EastMed, συμμετέχουμε με 20% στην κατασκευή ενός εμβληματικού έργου προϋπολογισμού 370 εκ. Ευρώ, του Πλωτού Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης που, εκτός της αναπτυξιακής του διάστασης, θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, αναζητούμε νέες συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού και συνδράμουμε καταλυτικά στη διαμόρφωση διακρατικών συμφωνιών, όπως το πρόσφατο MoU Ελλάδος – Αιγύπτου για το φυσικό αέριο και την εισαγωγή LNG.

Σήμερα, έχοντας δημιουργήσει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική κι ευέλικτη ενεργειακή επιχείρηση, με υψηλή καθετοποίηση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει τη στρατηγική τοποθέτηση που της επιτρέπει αφενός να βλέπει το μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και αφετέρου να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα σε πολλαπλά επίπεδα.

Η εταιρεία ηγείται της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών της στόχων, συνδράμει ενεργά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και την ανάδειξη της Ελλάδας σε hub φυσικού αερίου, διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα στηρίζοντας σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και νέες τεχνολογίες, είναι εγγυητής της ομαλής τροφοδοσίας και λειτουργίας της αγοράς και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη υιοθετώντας τα σύγχρονα πρότυπα βιώσιμης λειτουργίας.

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποτελεί βαθιά εμπεδωμένη πεποίθησή μας ό,τι προκειμένου να έχει μέλλον μια εταιρεία, οφείλει να λειτουργεί υπεύθυνα. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώσαμε τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς μας.

Με χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, εστιάζουμε στην αιχμή του δόρατος της εταιρείας, τους ανθρώπους μας και χτίζουμε μια σύγχρονη εταιρική κουλτούρα στην οποία ο σεβασμός για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και η προσήλωση στο να αφήνουμε πάντα θετικό αποτύπωμα και να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία, είναι οδηγός για κάθε μας δράση.

—————————

*Ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις, τους φόβους και τις προσδοκίες ενόψει του 2022.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων