Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Der Spiegel:Η Μέρκελ απέτρεψε το σχέδιο του Σοιμπλε για Grexit

Σε πρόσφατο δημοσιευμα του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στή σύγκρουση απόψεων του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble και της Καγκελαρίου Angela Merkel σχετικά με την διευθέτηση της κρίσης για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το Der Spiegel σε αφιέρωμα για ταγενέθλια του παλαίμαχου Γερμανού πολιτικού, η Merkel απέρριψε το σχέδιο Schäuble για ‘timeout’ από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα, διότι δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τον Γάλλο Πρόεδρο François Hollande.

«Όταν ο Schäuble αναφέρονταν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, συνήθως επέπληττε, με εκφράσεις όπως ‘η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο’, ‘πολλές χώρες ζουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες’ και ‘δεν τηρούνται οι συμφωνίες’», γράφει το Der Spiegel. «Ουδέποτε ο Schäuble ανέλαβε την ηγεσία μιας χώρας κι ίσως για αυτό μετέτρεψε το Eurogroup σε όργανο άσκησης εξουσίας. (…) Σε αντίθεση με την Merkel, η οποία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης υιοθέτησε τακτική παράκαμψης των προβλημάτων, ο Schäuble είχε σχέδιο. Στο παράδειγμα της Ελλάδας θέλησε να αποδείξει ότι η Ευρωζώνη είναι κοινότητα αξιών όπου τηρούνται οι κανόνες. Σε διαφορετική περίπτωση οι χώρες-μέλη την εγκαταλείπουν. Επί μήνες συγκρούονταν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη επιδιώκοντας μια «προσωρινή αποχώρηση» της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τέλος είχε με το μέρος του όχι μόνο την Merkel και τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών. Τότε όμως, στη κρίσιμη συνεδρίαση [εννοείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12/13 Ιουλίου 2015], η Merkel απέσυρε το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για να μην τα ‘χαλάσει’ με τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Hollande. Ήταν το ναδίρ της σχέσης Μέρκελ-Σόιμπλε. (…) Αυτό που απογοητεύει περισσότερο τον Β. Σόιμπλε είναι ότι η Καγκελάριος εμφανίζεται ως σωτήρας της Ευρωζώνης και εκείνος αναλαμβάνει να διαπραγματευθεί νέα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, να συγκρουστεί με το ΔΝΤ και να καθησυχάσει τους επικριτές μέσα στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. ‘Με την απόφαση για την Ελλάδα, χάθηκε ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα μπορούσαμε να κερδίσουμε μόνο μάχες’, λέει ένας έμπιστος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών», γράφει καταλήγοντας το Der Spiegel.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων